Dincolo de gandire

Dogen (Autor)

Sub acest titlu generic - care defineste insasi esenta Zen-ului asa cum a fost inteles de Maestrul Dogen - sunt reunite mai mult texte de o importanta capitala in evolutia ulterioara a ceea ce avea sa fie cunoscut sub numele de Scoala Soto-Zen. Cand Dogen s a intors in Japonia dupa calatoria...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
ZEN
Anul publicarii
2003
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
286
ISBN
973-9453-79-1

Descriere

Sub acest titlu generic - care defineste insasi esenta Zen-ului asa cum a fost inteles de Maestrul Dogen - sunt reunite mai mult texte de o importanta capitala in evolutia ulterioara a ceea ce avea sa fie cunoscut sub numele de Scoala Soto-Zen. Cand Dogen s a intors in Japonia dupa calatoria intreprinsa in China, primul lucru pe care l-a scris a fost Fukanzazengi ("Instructiuni generale cu privire la practica Zen), un mic tratat care rezuma principiile de baza ale zazenului. Shobogenzo, ("Comoara invataturii adevarate"), redactat in nouazeci si cinci de capitole, contine cea mai mare parte a invataturii sale, fiind considerata cea mai importanta scriere din istoria zenului.

Adevarat ghid al scolii Soto, Shobogenzo expune nu numai spiritul legii si al practicii zen, ci si regulile vietii monastice. Poemele lui Dogen, de o rara delicatete si profunzime, sunt grupate in culegerea Sansho Doei. Zenul lui Dogen este eminamente unul de ordin practic. Tema principala care decurge din intreaga sa opera este necesitatea unei serioase si permanente practici Zen in orice timp si in orice loc.

Odata cu Dogen, zenul Soto cunoaste o mare inflorire, fiind la ora actuala cea mai importanta dintre scolile Zen din Japonia (sapte milioane de practicanti in timp ce scoala Rinzai numara numai trei milioane de adepti). Venirea in Occident, in anul 1967, a lui Taisen Deshimaru, succesor in linie directa al Maestrului Dogen, face ca majoritatea practicantilor Zen din Europa, inclusiv din Romania, sa continue traditia "Zenului lui Dogen".


Dogen

Dogen Kigen (1200-1253) s a nascut intr o familie de nobili japonezi. Ramanand orfan de ambii parinti, Dogen intra la varsta de treisprezece ani in manastirea de pe muntele Hiei, manat de dorinta de a cauta invatatura autentica a lui Buddha. Aici a studiat mai intai budismul tendai. Cum invatatura primita nu l a multumit, s a stabilit pe langa calugarul Eisai, fondatorul scolii Rinzai in Japonia. Dupa moartea acestuia, Dogen continua practica sub indrumarea discipolului acestuia, Myozen, pe care il insoteste in China, in anul 1223, cu scopul de a se instrui in budismul cel mai autentic.

Dupa moartea lui Myozen, intr o vreme cand ch'an ul se afla intr o rapida decadere datorita eclectismului si a tendintei centrifuge manifestate prin aparitia a numeroase scoli, Dogen il intalneste pe muntele Tendo pe maestrul Nyojo (in chineza Ju jing), conducatorul scolii Soto, care propovaduia practica asidua a meditatiei in pozitia asezata, za zen. Dupa ce a practicat timp de trei ani cu Nyojo, Dogen primeste de la acesta "transmisia" si sarcina de a raspandi  invatatura. Ca atare, se intoarce in Japonia in 1227 si predica la Kyoto, in temple modeste, principiile fundamentale ale Zenului Soto, si anume:

- practica este fara scop si fara obiect (mushotoku);

- abandonul corpului si mintii (shin jin datsu raku);

- practica este insasi satori (shusho ichinyo)

In 1224 Dogen fondeaza templul Eihei ji ("Templul pacii eterne"), langa Fukui, in muntii din nord vestul Japoniei, care va ramane pana in zilele noastre "capitala" mondiala a Zenului Soto. Dogen moare la Kyoto, la 28 august 1253.

Alte carti de Dogen

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000E09
Anul aparitiei
2003
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - CLASIC, CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
286
ISBN
973-9453-79-1
Traducator
Radu Ciocanelea

Articole