Zen: Tratate clasice

Dogen (Autor)

Prezentul volum cuprinde traducerea (insotita de comentariile lui Taisen Deshimaru) a opt texte ale Maestrului Dogen si a unui singur text scris de succesorul sau direct - Koun Ejo. Dintre textele propuse - patru sunt capitole din Shobogenzo: Ikkano Myoju (O perla stralucitoare) - Zazenshin...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
MAESTRI SPIRITUALI
Anul publicarii
2002
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
288
ISBN
973-97577-2-3

Descriere

Prezentul volum cuprinde traducerea (insotita de comentariile lui Taisen Deshimaru) a opt texte ale Maestrului Dogen si a unui singur text scris de succesorul sau direct, Koun Ejo. Dintre textele propuse, patru sunt capitole din Shobogenzo: Ikkano Myoju (O perla stralucitoare), Zazenshin (Elementele fundamentale ale zazenului), Raihai Tokuzui (A te prosterna si a dobandi esenta) si Hachi Dainin Kaku (Cele opt feluri de satori ale omului superior). Fukanzazengi (Pentru raspandirea universala a principiilor zazenului) este primul text scris de Maestrul Dogen la intoarcerea sa din China in 1228. San Sho Do Ei (Canturile pinului umbrela) este o lucrare poetica scrisa pentru a explica dimensiunea inexprimabila a zazenului pentru un discipol laic. Tai Taiko Ho (Conduita discipolului fata de superiori) este extras din Eihei Shingi, codul vietii monahale in templul din Eihei-ji.

Cele sapte principii ale Zenului Maestrului Dogen sunt o sinteza a ideilor directoare prezente in intreaga opera si in invatatura lui Dogen. Aceste principii sunt extrase in principal din Shobogenzo si Eihei Koroku.

Volumul se incheie cu lucrarea Komyozo Zanmai (Samadhi-ul granarului marii intelepciuni) de Kom Ejo, succesorul lui Dogen in templul din Eihei-ji. Ejo a fost cel care a adunat scrierile si predicile lui Dogen. El le-a redactat si le-a reunit pentru a realiza Shobogenzo. Gratie lui, opera lui Dogen a fost protejata si pastrata pana astazi. Ejo si-a dedicat intreaga viata asigurarii perenitatii invataturii maestrului sau, permitandu-si scrierea unui singur text personal si aceasta in ultimii sai ani de viata. Este considerat un ideal al discipolului, insa prin singura sa lucrare, Komyozo Zanmai, el exprima rodul si maturizarea perfecta a Zenului lui Dogen.


Dogen

Dogen Kigen (1200-1253) s a nascut intr o familie de nobili japonezi. Ramanand orfan de ambii parinti, Dogen intra la varsta de treisprezece ani in manastirea de pe muntele Hiei, manat de dorinta de a cauta invatatura autentica a lui Buddha. Aici a studiat mai intai budismul tendai. Cum invatatura primita nu l a multumit, s a stabilit pe langa calugarul Eisai, fondatorul scolii Rinzai in Japonia. Dupa moartea acestuia, Dogen continua practica sub indrumarea discipolului acestuia, Myozen, pe care il insoteste in China, in anul 1223, cu scopul de a se instrui in budismul cel mai autentic.

Dupa moartea lui Myozen, intr o vreme cand ch'an ul se afla intr o rapida decadere datorita eclectismului si a tendintei centrifuge manifestate prin aparitia a numeroase scoli, Dogen il intalneste pe muntele Tendo pe maestrul Nyojo (in chineza Ju jing), conducatorul scolii Soto, care propovaduia practica asidua a meditatiei in pozitia asezata, za zen. Dupa ce a practicat timp de trei ani cu Nyojo, Dogen primeste de la acesta "transmisia" si sarcina de a raspandi  invatatura. Ca atare, se intoarce in Japonia in 1227 si predica la Kyoto, in temple modeste, principiile fundamentale ale Zenului Soto, si anume:

- practica este fara scop si fara obiect (mushotoku);

- abandonul corpului si mintii (shin jin datsu raku);

- practica este insasi satori (shusho ichinyo)

In 1224 Dogen fondeaza templul Eihei ji ("Templul pacii eterne"), langa Fukui, in muntii din nord vestul Japoniei, care va ramane pana in zilele noastre "capitala" mondiala a Zenului Soto. Dogen moare la Kyoto, la 28 august 1253.

Alte carti de Dogen

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000A07
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - CLASIC, CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
288
ISBN
973-97577-2-3
Traducator
Radu Ciocanelea

Articole