15%

Marea Triada

Omul - fiul Cerului si al Pamantului

Rene Guenon (Autor)

Ultima lucrare scrisa de René Guénon, Marea Triada a aparut in 1946, si este un studiu riguros care se bazeaza pe ternarul „Cer, Pamant, Om” (Tien-ti-jen) al daoismului, pe care il compara cu alti ternari din diferite traditii spirituale, pentru a-i conferi un sens universal si pentru a explica bazandu-se pe el ca „misiunea” omului pe pamant este aceea de a echilibra cele doua principii metafizice simbolizate de Pamant si Cer si de a fi „mediatorul” acestora.

Disponibil in stoc
Marea Triada - Omul - fiul Cerului si al Pamantului
34,85 RON 41,00 RON
(-15%)
34,85 RON 41,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-939-7
Cod Bare EAN
5948417230267

Descriere

Ultima lucrare scrisa de René Guénon, Marea Triada a aparut in 1946, si este un studiu riguros care se bazeaza pe ternarul „Cer, Pamant, Om” (Tien-ti-jen) al daoismului, pe care il compara cu alti ternari din diferite traditii spirituale, pentru a-i conferi un sens universal si pentru a explica bazandu-se pe el ca „misiunea” omului pe pamant este aceea de a echilibra cele doua principii metafizice simbolizate de Pamant si Cer si de a fi „mediatorul” acestora.

In cadrul acestei „mari triade”, Cerul si Pamantul sunt termeni complementari, iar Omul rezulta din actiunea lor. Structurile ternare pot fi intalnite si in alte contexte traditionale, cum ar fi Sfanta Treime din crestinism, formata din Tatal, Fiul si Sfantul Duh, Trimurti hindusa, continand pe Brahma, Vishnu si Shiva, triada egipteana cu Osiris, Isis si Horus, dar si ternari de tipul Deus-Homo-Natura, Providenta-Vointa-Destin etc.

Diferitele tipuri de ternari nu trebuie sa ne induca in eroare insa, caci nu intotdeauna termenii lor se aliniaza in mod identic. Autorul urmareste cum neintelegerea acestor structuri de-a lungul istoriei a dus la interpretarea incompleta a fiintei umane, ceea ce ar putea explica degradarea spirituala pe care o intalnim in zilele noastre.

*

„Distinctia spiritului, sufletului si trupului a fost de altfel unanim admisa de toate doctrinele traditionale ale Occidentului din Antichitate si Evul Mediu; faptul ca s-a ajuns mai tarziu la uitarea ei pana la a nu se vedea in termenii «spirit» si «suflet» decat un fel de sinonime, de altfel destul de vagi, folosite indistinct unul in locul celuilalt, pe cand ele desemneaza in mod propriu realitati de ordin cu totul diferit, este poate unul dintre cele mai uimitoare exemple privitoare la confuzia ce caracterizeaza lumea moderna.”

„Este evident de altfel ca orice relatie intre doua fiinte oarecare, pentru a fi reala, trebuie sa fie obligatoriu expresia a ceva ce apartine deopotriva naturii amandurora; astfel, influenta pe care o fiinta pare sa o suporte din afara si sa o primeasca de la o alta nu este niciodata pentru ea cu adevarat, cand o consideram dintr-un punct de vedere mai profund, decat un fel de traducere, in raport cu mediul, a unei posibilitati inerente propriei naturi a acestei fiinte.”

René Guénon


CUPRINS

Cuvant introductiv 7

MAREA TRIADA

Cuvant inainte 27

CAP. I Ternar si Trinitate 35
CAP. II Diferite genuri de ternari 41
CAP. III Cer si pamant 51
CAP. IV "Yin" si "Yang" 59
CAP. V Dubla spirala 67
CAP. VI "Solve" si "Coagula" 77
Cap. VII Chestiuni de orientare 87
Cap. VIII Numere ceresti si numere terestre 97
Cap.IX Fiul Cerului si al Pamantului 105
Cap. X Omul si cele trei lumi 111
Cap. XI "Spiritus", "Anima", "Corpus" 117
Cap. XII Sulful, Mercurul si Sarea 125
Cap. XIII Fiinta si mediul 133
Cap. XIV Mediatorul 143
Cap. XV Intre echer si compas 151
Cap. XVI "Ming Tang" 159
Cap. XVII "Wang" sau regele pontif 169
Cap. XVIII Omul veritabil si omul transcendent 177
Cap. XIX "Deus", "Homo", "Natura" 183
Cap. XX Deformari filozofice moderne 190
Cap. XXI Providenta, Vointa, Destin 195
Cap. XXII Timpul triplu 202
Cap. XXIII Roata cosmica 211
Cap. XXIV "Triratna" 219
Cap. XXV Cetatea Salciilor 225
Cap. XXVI Calea Mijlocului 233


Rene Guenon

René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.

Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia. 

 Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles.

 In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa. 

 Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

 Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.

Mircea A. Tamas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH026
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
@ Rene Guenon - La Grande Triade - Revue de la Table Ronde, 1946
Teme de interes
René Guénon - Relevanta traditiei in actualitate, Ultimele aparitii, titluri Herald
SKU editii anterioare
000F11
ISBN editii anterioare
973-7970-36-5
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-939-7
Cod bara editii anterioare
5948417060116
Traducator
Daniel Hoblea

Articole