15%

Criza lumii moderne

Rene Guenon (Autor)

René Guénon considera ca Occidentul, mai mult ca oricand, trece printr-o criza datorata rupturii de Traditia intruchipata in aceasta zona de valorile autentice ale crestinismului. Dat fiind ca Biserica Catolica, singura care ar fi putut sa ofere un sprijin in acest sens, a dovedit deja ca s-a indepartat de linia traditionala, una dintre putinele sanse de redresare ale Occidentului ar fi apropierea de spiritualitatea orientala, care pare sa fi ramas inca fidela Traditiei. Insa tendintele „moderne” au inceput deja sa invadeze si Orientul, astfel incat chiar si acolo filonul autentic trebuie cautat cu grija.

Disponibil in stoc
Criza lumii moderne
33,57 RON 39,50 RON
(-15%)
33,57 RON 39,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
192
ISBN
978-973-111-919-9
Cod Bare EAN
5948417230236

Descriere

Ceea ce René Guénon numeste „Traditie” reprezinta filonul de intelepciune primordiala care razbate, din timpuri imemoriale, prin toate manifestarile spirituale ale tuturor timpurilor si popoarelor, si poate fi recunoscut ca fiind acelasi, indiferent de particularitatile culturale ale unei zone geografice sau alta. Acest filon nu este de origine umana, ci divina, ajungand la oameni prin revelatie, si poate fi inteles prin ceea ce Guénon numeste „cunoastere intelectuala”, diferita de cunoasterea discursiva, specifica ratiunii uzitate in toata istoria cunoscuta a filosofiei si stiintei occidentale.


René Guénon considera ca Occidentul, mai mult ca oricand, trece printr-o criza datorata rupturii de Traditia intruchipata in aceasta zona de valorile autentice ale crestinismului. Dat fiind ca Biserica Catolica, singura care ar fi putut sa ofere un sprijin in acest sens, a dovedit deja ca s-a indepartat de linia traditionala, una dintre putinele sanse de redresare ale Occidentului ar fi apropierea de spiritualitatea orientala, care pare sa fi ramas inca fidela Traditiei. Insa tendintele „moderne” au inceput deja sa invadeze si Orientul, astfel incat chiar si acolo filonul autentic trebuie cautat cu grija.


Critica Occidentului modern atinge concepte ca „individualism”, „umanism”, „democratie”, desfiintand fara rezerve ceea ce ne-am obis-nuit sa numim „filosofie traditionala”, „stiinte traditionale”, „sistem filosofic” etc. In acelasi timp, haosul care caracterizeaza societatea moderna este vazut intr-o perspectiva mai larga, ca o consecinta fireasca a degra-darii manifestarii pe masura ce se indeparteaza de Principiul esential care i-a dat nastere, ajungand in ultimele clipe ale Varstei Sumbre, asa cum este cunoscuta in doctrina hindusa sub numele de Kali Yuga.

Aflata in plina criza de identitate, respingand din ce in ce mai mult, mai des si mai ferm orice manifestare a spiritualitatii autentice, cuprinsa de apele tulburi ale confuziilor si prejudecatilor, lumea moderna se afla, dupa autorul nostru, in situatia de a decide cat se poate de repede ce anume trebuie sa faca pentru a se redresa, pentru a mai salva adevaratele valori, mult mai putine si mai risipite in domeniile cunoasterii devenite complet „profane”; „redresarea” lumii moderne occidentale se impune cu cea mai mare stringenta, iar pentru aceasta René Guénon scrie trei carti: Introducere generala in studiul doctrinelor hinduse (1921), Orient si Occident (1924) si Criza lumii moderne (1927).

Teodoru Ghiondea


„Pericolul inventiilor, chiar cele care nu sunt in mod expres destinate sa joace un rol funest pentru umanitate, dar care nu cauzeaza mai putin catastrofe, fara a vorbi de tulburarile nebanuite pe care le provoaca in ambianta terestra, va creste deci intr-o proportie greu de apreciat, astfel ca ne este ingaduit sa credem, fara a ne indeparta de realitate, ca, asa cum am spus mai inainte, toate acestea vor impinge lumea moderna sa se distruga singura, daca nu poate sa se opreasca de pe aceasta cale cat mai este vreme.”

„Intr-o civilizatie traditionala este aproape de neconceput ca un om sa revendice proprietatea unei idei si, in orice caz, daca o face, isi pierde creditul si autoritatea, caci o reduce la un gen de fantezie fara nicio importanta reala: daca o idee este adevarata, ea apartine tuturor acelora care sunt capabili sa o inteleaga; daca este falsa, nu este niciun merit in a o inventa. O idee adevarata nu poate fi „noua”, caci adevarul nu este un produs al spiritului uman, el exista independent de noi, iar noi nu trebuie decat sa-l cunoastem, in afara de aceasta cunoastere nu poate fi decat eroare...”


„Este exact ceea ce ignora occidentalii moderni, care prin cunoastere nu inteleg decat cunoasterea rationala si discursiva, deci indirecta si imperfecta, ceea ce s-ar putea numi o cunoastere prin oglindire; mai mult decat atat, ei nu mai apreciaza aceasta cunoastere decat in masura in care poate servi imediat scopurilor practice; angajati in actiune pana la negarea a tot ceea ce o depaseste, ei nu mai percep ca aceasta actiune degenereaza, astfel, prin lipsa de principiu, intr-o agitatie pe cat de vaga pe atat de sterila.”

René Guénon

CUPRINS

RENE GUENON SI LUMEA MODERNA 7

CUVANT- INAINTE 23

I. Varsta sumbra 33
II. Opozitia dintre Orient si Occident 53
III. Cunoastere si actiune 69
IV. Stiinta sacra si stiinta profana 83
V. Individualismul 101
VI. Haosul social 121
VII. O civilizatie materiala 137
VIII. Invazia occidentala 159
IX. Cateva concluzii 173


Rene Guenon

René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.

Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia. 

 Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles.

 In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa. 

 Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

 Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.

Mircea A. Tamas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH023
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Rene Guenon - La Crise du Monde moderne @ Editions Bossard, Paris, 1927
Teme de interes
René Guénon - Relevanta traditiei in actualitate, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
192
ISBN
978-973-111-919-9
Traducator
Teodoru Ghiondea

Articole