Omul universal

Islamul si functiunea lui Rene Guenon

Michel Valsan (Autor)

Multi au fost mirati cand au aflat ca Rene Guenon a fost musulman. In cartile sale nimic nu indica un atare ratasament traditional - precum si locul pe care islamul il ocupa in opera sa - in comparatie cu cel al hinduismului si al taoismului - un loc destul de restrans - in pofida frecventelor...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Omul universal - Islamul si functiunea lui Rene Guenon
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2010
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
224
ISBN
978-973-111-195-7
Cod Bare EAN
5948417230083

Descriere

Multi au fost mirati cand au aflat ca Rene Guenon a fost musulman. In cartile sale nimic nu indica un atare atasament traditional, precum si locul pe care islamul il ocupa in opera sa, in comparatie cu cel al hinduismului si al taoismului, un loc destul de restrans, in pofida frecventelor referiri la metafizica si esoterismul islamic. Astfel ca unii s-au intrebat daca ar putea exista un acord intre perspectiva sa doctrinara si pozitia sa traditionala personala. Altii au mers pana la a considera ca invatatura sa metafizica si intelectuala nu ar putea fi considerata compatibila cu doctrina islamica.

Exista, de asemenea, o problema in privinta ortodoxiei islamice a operei lui Rene Guenon si o alta referitoare la raportul dintre pozitia sa traditionala personala cu functiunea doctrinara generala... Astfel ca noi credem util sa facem cateva precizari si puneri la punct.

Michel Valsan

In fata devierilor si profanarilor lumii moderne, a aparut in Occident, acum aproape un secol, o actiune de redresare la indemnul si initiativa lui Rene Guenon.

Ea a avut ecou in Romania si a starnit un interes profund care s-a manifestat foarte curand, mai ales prin colaborarea lui Vasile Lovinescu la revista Etudes Traditionnelles al carei inspirator era Rene Guenon; aici a publicat din scrierile sale sub numele de Geticus.

Totusi, rolul acestui precursor, desi remarcabil, nu poate fi comparat cu acela al altui roman, Mihail Valsan, care a condus revista din 1961 pana la moartea sa survenita in 1974. Cu toate ca a publicat destul de putin, acest maestru poate fi considerat pe buna dreptate ca fiind continuatorul ales si calificat al operei guenoniene. Din acest punct de vedere, figura Triunghiului Androginului, prezentata si comentata in partea a VII si a VIII a prezentei carti, retine atentia in mod special si pe buna dreptate. transmisa lui Mihail Valsan de catre Rene Guenon pe parcursul schimbului epistolar intermitent dintre 1940 si 1945, ea constituie in realitate o investitura si ne arata in mod clar directia pe care trebuie sa o urmeze aceasta actiune de redresare. Ca maestru spiritual, Michel Valsan este cunoscut in Islam ca Shaykh Mustafa Abd al-Aziz. Fundamentele directiei sale spirituale se afla in opera maestrului suprem al esoterismului islamic, Shaykh al-Akbar Muhy-d-din Ibn Arabi, a carei cunoastere intima si directa o avea.

Shaykh Mustafa este recunoscut ca fondator al studiilor akbariene in Occident, dar nu aceasta calitate explica alegerea textelor prezente aici. Ar fi mai potrivit sa se puna mai degraba in lumina legatura indisolubila ce uneste invatatura "servitorului Adevarului" unic si universal care a fost Rene Guenon cu doctrina lui Ibn Arabi, din care provine in mod esential si la care, in ultima instanta, aceasta conduce.

Prezenta publicare este binevenita si prielnica, caci ea face accesibila in limba sa materna opera decisiva a aceluia care a fost, fara indoiala, unul dintre cei mai mari maestri contemporani ai esoterismului islamic.

Abd ar-Razzaq Yahya

(Charles-Andre Gilis)

CUPRINS

Cuvant inainte de Abd ar-Razzaq (Ch.-Andre Gilis) 5

I. ISLAMUL SI FUNCTIUNEA LUI RENE GUENON 7

II. OPERA LUI RENE GUENON IN ORIENT 43

III. DESPRE SHAYKHUL AL-'ALAWI (1869-1934) 50

IV. REFERINTE ISLAMICE DESPRE "SIMBOLISMUL CRUCII" 59

V. STIINTA CHRISTICA 80

VI. CUFARUL LUI HERACLIUS SI TRADITIA "TABUT" ADAMICA 91

VII. UN SIMBOL IDEOGRAFIC AL OMULUI UNIVERSAL 113

VIII. TRIUNGHIUL ANDROGINULUI 125

IX. INVESTITURA SHAYKH-ULUI AL-AKBAR IN CENTRUL SUPREM 144

Mihail Valsan: nota bio-bibliografica de Teodoru Ghiondea 144


Michel Valsan

Mihail Valsan (1 febr.1907, Braila-25/26 nov. 1974, Antony, Franta) este, in mod cert, una din personalitatile cele mai importante ale secolului XX, care i-au scris istoria "discreta", fundamentala si exemplara din punct de vedere traditional, alaturi de marele sau mentor Rene Guenon si de ilustrul sau prieten Vasile Lovinescu. M. Valsan a inscris definitiv contributia romaneasca in domeniul exegezei spirituale de natura esoterica islamica, in plan european - si nu numai - prin excelenta si incontestabila autoritate. Recunoscut ca o voce de prima marime, atat de mediile sufite europene cat si de cele islamice de pretutindeni, s-a remarcat, inainte de toate, ca initiatorul studiilor akbariene moderne. Pentru el, Muhy-d-din ibn 'Arabi reprezinta cea mai inalta autoritate a spiritualitatii sufite si, bineinteles, a traditiei islamice.

 Urmand in tinerete cursurile de logica si metafizica ale lui Nae Ionescu, interesat de "fenomenul Maglavit" (1935) si informandu-l pe R. Guenon in legatura cu acesta, ajunge la Paris in 1936 unde intra in contact cu spiritualitatea sufita, apoi, in 1938, ocupa functia de consilier financiar al Consulatului Romaniei; foarte curand va parasi orice preocupare legata de viata publica, precum si Romania. Legaturile sale cu Elvetia erau deja stranse, prin primirea initierii in ramura alawita din partea lui Fr. Schuon, de care se desparte definitiv, devenind "independent" la finele anului 1950.

Mihail Valsan a fost un mare maestru spiritual, un "invatator" de o calitate cu totul exceptionala, remarcandu-se printr-o practica spirituala de o puritate si de o rigoare ce depasesc puterea de intelegere a oricarei exegeze exterioare. Grupul pe care l-a format si condus mai multe decenii s-a impus de mult timp in sfera exegezei sufite prin traduceri impecabile ale operelor principalilor maestri ai spiritualitatii sufite. Trebuie sa amintim si continuarea exegezei doctrinare, la acelasi nivel de excelenta, in primul rand prin Charles-Andre Gilis. Discipolii au continuat munca intelectuala a maestrului in acelasi sens si cu aceleasi rezultate:. M. Valsan insusi s-a remarcat astfel, mai intai in calitate de colaborator, apoi la conducerea revistei "Etudes Traditionnelles" (intre 1960 si 1974) : peste cincizeci de articole cuprinzand teme strans legate de opera si functiunea lui Rene Guenon, traduceri adnotate - adevarate si unice exegeze - ale unor importante scrieri sufite (de autori de exceptie: Ibn 'Arabi, al-Qashani, al-Qunawi si altii), texte pe teme diverse; de asemenea un studiu introductiv de o importanta deosebita, la volumul postum a lui R. Guenon: Simbolurile fundamentale ale Stiintei sacre. Dimensiunile personalitatii lui Mihail Valsan sunt, in realitate, abia perceptibile pentru cine nu cunoaste, intr-o oarecare masura, functiunea spirituala exceptionala pe care el a avut-o in economia acestui moment ciclic al istoriei umanitatii. Mihail Valsan este cel mai important exemplu pentru intelegerea oportuna si adecvata a raportului dintre adevarul doctrinar, autentic, puternic, suveran si actiunea acestuia in lume.

Teodoru Ghiondea

 

BIBLIOGRAFIE:

La fonction de Rene Guenon et le sort de l'Occident, 1951, p. 213 (Iul., Aug., Sept., Oct., Nov.; nr. 293-294-295).

L' Islam et la fonction de Rene Guenon, 1953, p. 14 (Ian.-Febr.; nr. 305).

L'Initiation chretienne (Reponse a M. Marco Pallis), 1965, p. 148 (Mai-Iunie si Iulie-Aug.; nr. 389-390).

La question de l' Initiation chretienne: mise au point, 1968, p. 142 (Martie-Apr., Mai-Iunie si Iulie.-Aug.; nr. 406-407-408).

Etudes si Documents d' Hesychasme, 1968, p. 153 (Martie-Apr., Mai-Iunie si Iul.-Aug.; nr. 406-407-408).

L'Oeuvre de Guenon en Orient. 1969, p. 32 (Ian.-Febr.; nr. 411).

Les Livres (Rene Guenon, Le Symbolisme de la Croix, reeditare in format de buzunar: colectie 10/18). 1971, p. 35 (Ian.-Febr.; nr.423).

Textes sur la Connaissance supreme. (Le Livre des Instructions; La question posee par Ibn Sawdakin; Sens metaphysique de la formule "Allahu Akbar"), 1952, p.125 (Apr. Mai; nr. 299); p. 182 (Iunie; nr. 300).

Le Livre de l'Extinction dans la Contemplation, 1961, p. 26 (Ian.-Febr.; nr. 363); p. 89 (Martie-Apr.; nr. 364); p. 144 (Mai-Iunie; nr. 365).

Une instruction sur les Rites fondamentaux de l'Islam, 1962, p. 23 (Ian.-Febr.; nr. 369).

Le Livre d'enseignement par les formules indicatives des gens inspires, p. 54 (Martie-Apr.; nr. 400); p. 113 (Mai-Iunie; nr. 401); p. 245 (Nov.-Dec.; nr. 404); p. 73 (Martie-Apr., Mai-Iunie si Iulie-Aug.; nr. 406-407-408).

Le Coffre d'Heraclius et la tradition du "Tabut" adamique, p. 266 (Nov.-Dec.; nr. 374); p. 37 (Ian.-Febr.; nr. 375).

Le Triangle de l'Androgyne si le monosyllabe "Om".

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH008
Anul aparitiei
2010
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
Calatorie prin vechile traditii, Pe calea Inimii
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-195-7
Traducator
Teodoru Ghiondea

Articole