15%

Lumea moderna

Rene Guenon (Autor)

Lucrarea de fata este o ampla colectie de articole ale cunoscutului autor Rene Guenon, personalitate influenta din domeniul metafizic (stiinta sacra, initiere, simbolism, studii traditionale), publicate de-a lungul a 40 de ani (1910-1950). Acestea acopera o gama foarte vasta de teme legate de lumea moderna si efectele supunerii ei la un proces grav de desacralizare, de raportul dintre Orient si Occident, dintre sacru si profan, in general de o viziune initiatica asupra existentei, a raporturilor umane si a „pseudo-initierii”.

Disponibil in stoc
Lumea moderna
24,65 RON 29,00 RON
(-15%)
24,65 RON 29,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2018
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
224
ISBN
978-973-111-517-7
Cod Bare EAN
5948417230205

Descriere

Lucrarea de fata este o ampla colectie de articole ale cunoscutului autor René Guénon, personalitate influenta din domeniul metafizic (stiinta sacra, initiere, simbolism, studii traditionale), publicate de-a lungul a 40 de ani (1910-1950). Acestea acopera o gama foarte vasta de teme legate de lumea moderna si efectele supunerii ei la un proces grav de desacralizare, de raportul dintre Orient si Occident, dintre sacru si profan, in general de o viziune initiatica asupra existentei, a raporturilor umane si a „pseudo-initierii”.

* * *

"Oricine expune o doctrina traditionala, exoterica sau ezoterica, are nu doar dreptul strict, ci si datoria de a evita cel mai mic compromis cu punctul de vedere profan, in indiferent ce domeniu; dar unde sunt astazi, in Occident, cei ce mai inteleg ca lucrurile trebuie sa stea asa? Unii vor spune poate ca, in fond, asta e problema teologilor si nu a noastra, deoarece ei trebuie luati ca exemplu; noi nu suntem insa din randul celor care considera ca pot sa se dezintereseze de lezarile aduse unei traditii oarecare, ba chiar se bucura de atacurile ce vizeaza o alta traditie decat a lor, ca si cum ar fi vorba de lovituri indreptate impotriva concurentei , de parca aceste atacuri n-ar atinge, in definitiv, insusi spiritul traditional."

Rene Guenon

Cuprins


Raporturi intre Orient si Occident


I Regele lumii 7
II Raspuns la ancheta despre Chemarile Orientului 16
III Raspuns la ancheta despre Cultura internationala 21
IV Orient si Occident 24
V Posibilitati de acord intre Orient si Occident 29
VI „Cunoaste-te pe tine insuti” 43


Erori Moderne


I Despre pretinsul „empirism” al anticilor 54
II Simtul proportiilor 60
III Maladia angoasei 66
IV Superstitia „valorii” 73
V Originile mormonismului 81
VI Obicei vs. traditie 96
VII Noi confuzii 102
VIII Despre pretinsul „orgoliu intelectual” 108
IX Traditie si „inconstient” 113
X Impotriva vulgarizarii 118
XI Stiinta profana in fata doctrinelor traditionale 123
XII Observatii asupra notatiei matematice 132
XIII Metafizica si dialectica 155
XIV Initiere si contra initiere 164
XV Traditie si traditionalism 170
XVI Raspândirea cunoasterii si spiritul modern 178
XVII Contrafacerile ideii de traditie 184
XVIII Eroarea „psihologismului” 200
XIX Iluzia „vietii obisnuite” 211


Rene Guenon

René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.

Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia. 

 Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles.

 In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa. 

 Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

 Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.

Mircea A. Tamas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH020
Anul aparitiei
2018
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
Invataturile Maestrilor Spirituali, René Guénon - Relevanta traditiei in actualitate, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-517-7
Traducator
Daniel Hoblea

Articole