15%

Metafizica si Cosmologie orientala

Rene Guenon (Autor)

Invatatura lui Rene Guenon este expresia particulara - revelata Occidentului contemporan - a unei doctrine metafizice si initiatice care este cea a Adevarului unic si universal. El este inseparabil de o functiune sacra - de origine supraindividuala - pe care Mihail Valsan a definit-o ca o...

Disponibil in stoc
Metafizica si Cosmologie orientala
Invatatura lui Rene Guenon este expresia particulara - revelata Occidentului con...
41,22 RON 48,50 RON
(-15%)
41,22 RON 48,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
224
ISBN
978-973-111-955-7
Cod Bare EAN
5948417230311

Descriere

Invatatura lui Rene Guenon este expresia particulara, revelata Occidentului contemporan, a unei doctrine metafizice si initiatice care este cea a Adevarului unic si universal. El este inseparabil de o functiune sacra, de origine supraindividuala, pe care Mihail Valsan a definit-o ca o "reamintire suprema" de adevaruri pe care le detine, inca in zilele noastre, Orientul imuabil si ca o "convocare" ultima ce contine un avertisment pentru lumea occidentala, o promisiune dar si un anunt al "judecarii" sale.

Charles-Andre Gilis

*

Intentia autorului a fost intotdeauna una "practica", de oferire a unei si a unor solutii "concrete" pentru formarea unei elite intelectuale adevarate prin "constientizarea" realitatii si exigentelor Traditiei. Orice cunoastere autentica este sub semnul Tainei, si este cu totul nefiresc sa ratam sansa trairii ei. Cu siguranta, ciclul nostru de umanitate se va sfarsi "asa cum se sfarseste orice iluzie", dar nu este indiferent de care parte ne vom afla: de cea a uitarii sau de cea a Neuitarii (aletheia). Daca "Domnia cantitatii" ne copleseste cu nostalgiile Substantei si "neantul" - inexistent de altfel, asa cum spune Rene Guenon - ne creeaza angoasa viitorului, nu trebuie sa ignoram ca aceasta amintire a lui, pe care o purtam cat dureaza manifestarea universala, este la fel de trecatoare, de evanescenta ca si existenta universala. Regasirea noastra in orizontul dezvaluit de Rene Guenon este un substitut de Eternitate.

Teodoru Ghiondea

*

Doctrina ce transpare din scrierile lui Rene Guenon este o doctrina unitara, neafectata de contingente, fiind sinteza traditiilor particulare care se regasesc in ea, dar care, in acelasi timp, inevitabil, se deosebesc de ea, caci unificarea doctrinelor particulare impune de la sine pastrarea "spiritului" si nu a "literei". Rene Guenon a urmarit fundamentarea esentei doctrinale, a metafizicii universale, deschizand ochii si netezind calea spre cunoastere, lasand cu buna stiinta la o parte elementele particulare care ar fi incurcat mai mult decat ar fi ajutat. Ne putem intreba: este Rene Guenon creatorul unei noi doctrine? Nu, nicidecum. El a imbracat doar in alta haina datele traditionale, expunand o doctrina unitiva despre Unitate si aici se evidentiaza caracterul providential, caci acum, la final de ciclu, doctrina unitiva prezentata de Guenon este reflexul Traditiei primordiale de la inceput de ciclu.

Mircea A. Tamas


CUPRINS

Rene Guenon si caracterul universal al functionii sale spirituale 5


PARTEA INTAI
Metafizica orientala

Metafizica orientala 11


PARTEA A DOUA
Aspecte metafizice in traditia hindusa

Capitolul I * Spiritul Indiei 35

Capitolul II * Sanatana Dharma 47

Capitolul III * Maya 59

Capitolul IV * Nama rupa 63

Capitolul V * Atma Gita 69

Capitolul VI * A cincea Veda 75


PARTEA A TREIA
Aplicatii cosmologice in doctrinele hinduse

Capitolul I * Dharma 85

Capitolul II * Varna 90

Capitolul III * Teoria hindusa a celor cinci elemente 96

Capitolul IV * Kundalini Yoga 119

Capitolul V * Tantrism si magie 134


PARTEA A PATRA
Recenzii

I. Recenzii aparute in Le Voile d'Isis 141

II. Recenzii in Etudes Traditionnelles 160



Rene Guenon

René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.

Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia. 

 Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles.

 In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa. 

 Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

 Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.

Mircea A. Tamas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH031
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
La Metaphysique Orientale @Chacornac, Paris, 1939
Teme de interes
Invataturile Maestrilor Spirituali
SKU editii anterioare
000F10, 00PH013
ISBN editii anterioare
973-7970-32-2, 978-973-111-362-3
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-955-7
Cod bara editii anterioare
5948417060109, 5948417230137
Traducator
Daniel Hoblea

Articole