15%
Rene Guenon

Metafizica si Cosmologie orientala

Categorii: Invataturile Maestrilor Spirituali

Invatatura lui Rene Guenon este expresia particulara - revelata Occidentului contemporan - a unei doctrine metafizice si initiatice care este cea a Adevarului unic si universal. El este inseparabil de o functiune sacra - de origine supraindividuala - pe care Mihail Valsan a definit-o ca o...

Disponibil in stoc
Metafizica si Cosmologie orientala
Invatatura lui Rene Guenon este expresia particulara - revelata Occidentului con...
41,22 RON 48,50 RON
(-15%)
41,22 RON 48,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Invatatura lui Rene Guenon este expresia particulara, revelata Occidentului contemporan, a unei doctrine metafizice si initiatice care este cea a Adevarului unic si universal. El este inseparabil de o functiune sacra, de origine supraindividuala, pe care Mihail Valsan a definit-o ca o "reamintire suprema" de adevaruri pe care le detine, inca in zilele noastre, Orientul imuabil si ca o "convocare" ultima ce contine un avertisment pentru lumea occidentala, o promisiune dar si un anunt al "judecarii" sale.

Charles-Andre Gilis

*

Intentia autorului a fost intotdeauna una "practica", de oferire a unei si a unor solutii "concrete" pentru formarea unei elite intelectuale adevarate prin "constientizarea" realitatii si exigentelor Traditiei. Orice cunoastere autentica este sub semnul Tainei, si este cu totul nefiresc sa ratam sansa trairii ei. Cu siguranta, ciclul nostru de umanitate se va sfarsi "asa cum se sfarseste orice iluzie", dar nu este indiferent de care parte ne vom afla: de cea a uitarii sau de cea a Neuitarii (aletheia). Daca "Domnia cantitatii" ne copleseste cu nostalgiile Substantei si "neantul" - inexistent de altfel, asa cum spune Rene Guenon - ne creeaza angoasa viitorului, nu trebuie sa ignoram ca aceasta amintire a lui, pe care o purtam cat dureaza manifestarea universala, este la fel de trecatoare, de evanescenta ca si existenta universala. Regasirea noastra in orizontul dezvaluit de Rene Guenon este un substitut de Eternitate.

Teodoru Ghiondea

*

Doctrina ce transpare din scrierile lui Rene Guenon este o doctrina unitara, neafectata de contingente, fiind sinteza traditiilor particulare care se regasesc in ea, dar care, in acelasi timp, inevitabil, se deosebesc de ea, caci unificarea doctrinelor particulare impune de la sine pastrarea "spiritului" si nu a "literei". Rene Guenon a urmarit fundamentarea esentei doctrinale, a metafizicii universale, deschizand ochii si netezind calea spre cunoastere, lasand cu buna stiinta la o parte elementele particulare care ar fi incurcat mai mult decat ar fi ajutat. Ne putem intreba: este Rene Guenon creatorul unei noi doctrine? Nu, nicidecum. El a imbracat doar in alta haina datele traditionale, expunand o doctrina unitiva despre Unitate si aici se evidentiaza caracterul providential, caci acum, la final de ciclu, doctrina unitiva prezentata de Guenon este reflexul Traditiei primordiale de la inceput de ciclu.

Mircea A. Tamas


CUPRINS

Rene Guenon si caracterul universal al functionii sale spirituale 5


PARTEA INTAI
Metafizica orientala

Metafizica orientala 11


PARTEA A DOUA
Aspecte metafizice in traditia hindusa

Capitolul I * Spiritul Indiei 35

Capitolul II * Sanatana Dharma 47

Capitolul III * Maya 59

Capitolul IV * Nama rupa 63

Capitolul V * Atma Gita 69

Capitolul VI * A cincea Veda 75


PARTEA A TREIA
Aplicatii cosmologice in doctrinele hinduse

Capitolul I * Dharma 85

Capitolul II * Varna 90

Capitolul III * Teoria hindusa a celor cinci elemente 96

Capitolul IV * Kundalini Yoga 119

Capitolul V * Tantrism si magie 134


PARTEA A PATRA
Recenzii

I. Recenzii aparute in Le Voile d'Isis 141

II. Recenzii in Etudes Traditionnelles 160


Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia