15%

Metafizica si Cosmologie orientala

Rene Guenon (Autor)

In acest volum complex, René Guénon exploreaza principiile metafizice care stau la baza diverselor traditii orientale, precum hinduismul, budismul, taoismul si sufismul. Autorul sustine ca aceste traditii impartasesc o viziune comuna asupra lumii, pe care o descrie ca o traditie primordiala sau o filosofie perena, ce ofera perspective valoroase asupra naturii realitatii si conditiei umane.

Bazandu-se pe o gama larga de surse, inclusiv texte sacre, tratate filozofice si scrieri ezoterice, Guénon abordeaza o varietate de subiecte: natura sinelui, relatia dintre individ si cosmos, rolul simbolismului in practica spirituala si etapele dezvoltarii spirituale.

Disponibil in stoc
Metafizica si Cosmologie orientala
41,22 RON 48,50 RON
(-15%)
41,22 RON 48,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
224
ISBN
978-973-111-955-7
Cod Bare EAN
5948417230311

Descriere

Aceasta carte este alcatuita din patru parti: prima contine transcrierea prelegerii Metafizica orientala, pe care René Guénon a tinut-o la Sorbona in anul 1925. Partile urmatoare cuprind o colectie de articole si recenzii pe care autorul le-a scris pentru revistele Voile d'Isis si Etudes Traditionnelles intre anii 1929 si 1950. Articolele completeaza scrierile dedicate Indiei in cele doua carti deja consacrate: Introducere generala in studiul doctrinelor hinduse si Omul si devenirea sa dupa Vedanta. Recenziile selectate pentru acest volum se refera la unele lucrari ale lui Ananda K. Coomaraswamy si Mircea Eliade.

In conceptia lui René Guénon, metafizica pura, fiind in esenta in afara si dincolo de toate formele si de orice contingente, nu este nici „orientala”, nici „occidentala”, ci este „universala”. Atunci, de ce scrie totusi Metafizica orientala? In conditiile actuale, Occidentul aproape ca a uitat de metafizica, in timp ce, in Orient, aceasta este intotdeauna obiectul unei cunoasteri efective. Daca am vrea sa ne apropiem de vechile traditii metafizice ale Occidentului, va trebui sa o facem cu ajutorul doctrinelor orientale, singurele care mai pot duce la o realizare spirituala corespunzatoare.

„Acest scop suprem este starea absolut neconditionata, eliberata de orice limitare; chiar din acest motiv, el este cu totul inexprimabil, tot ce se poate spune despre el netraducandu-se decat prin termeni cu forma negativa: negatie a limitelor ce determina si definesc intreaga existenta in relativitatea sa. Dobandirea acestei stari este echivalenta cu ceea ce doctrina hindusa numeste «Eliberare», cand e considerata in raport cu starile conditionate, si «Unire», cand este privita in raport cu Principiul suprem.”

René Guénon


CUPRINS

Cuvant introductiv 9

PARTEA INTAI

Metafizica orientala

Metafizica orientala 40

PARTEA A DOUA
Aspecte metafizice in traditia hindusa

Capitolul I    Spiritul Indiei 64

Capitolul II   Sanatana Dharma 76

Capitolul III   Maya 88

Capitolul IV   Nama rupa 92

Capitolul V    Atma Gita 99

Capitolul VI   A cincea Veda 105


PARTEA A TREIA
Aplicatii cosmologice in doctrinele hinduse

Capitolul I     Dharma 115

Capitolul II    Varna 121

Capitolul III   Teoria hindusa a celor cinci elemente 127

Capitolul IV   Kundalini Yoga 149

Capitolul V    Tantrism si magie 165


PARTEA A PATRA
Recenzii

I. Recenzii aparute in Le Voile d'Isis 171

II. Recenzii in Etudes Traditionnelles 191


Rene Guenon

René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.

Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia. 

 Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles.

 In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa. 

 Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

 Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.

Mircea A. Tamas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH031
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
La Metaphysique Orientale @Chacornac, Paris, 1939
Teme de interes
Invataturile Maestrilor Spirituali
SKU editii anterioare
000F10, 00PH013
ISBN editii anterioare
973-7970-32-2, 978-973-111-362-3
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-955-7
Cod bara editii anterioare
5948417060109, 5948417230137
Traducator
Daniel Hoblea

Articole