Mintea e un mit

Spiritualitatea este inventia mintii - iar mintea este un mit. Traditiile tale te sufoca. Dar - din nefericire - nu faci nimic. De fapt - iti place sa fii sufocat. Iti place povara sacului de gunoi cultural - deseul mort al trecutului. Acesta trebuie sa cada de pe tine in mod natural. Pur si simplu...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
MAESTRI SPIRITUALI
Anul publicarii
2010
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
208
ISBN
978-973-111-163-6
Cod Bare EAN
5948417010265

Descriere

Spiritualitatea este inventia mintii, iar mintea este un mit.

Traditiile tale te sufoca. Dar, din nefericire, nu faci nimic. De fapt, iti place sa fii sufocat. Iti place povara sacului de gunoi cultural, deseul mort al trecutului. Acesta trebuie sa cada de pe tine in mod natural. Pur si simplu cade. Nu mai depinzi de cunoastere, decat ca de o unealta utila spre a functiona sanatos in aceasta lume.

Vrerea trebuie sa cada. Vrerea de a fi liber de ceva ce nu exista este ceea ce tu numesti "suferinta". Vrerea de a fi liber de suferinta este suferinta. Alta suferinta nu exista. Tu nu vrei sa fii liber de suferinta. Tu doar te gandesti la suferinta, fara sa actionezi. Ganditul tau nesfarsit la a fi liber de suferinta este doar mai mult material pentru suferinta. Ganditul nu pune capat suferintei. Suferinta exista atat timp cat gandesti. De fapt nu exista suferinta - de care sa fii liber. Ganditul despre "suferinta" si lupta impotriva "suferintei" este suferinta. Deoarece nu poti opri ganditul, iar ganditul este suferinta, vei suferi mereu. Nu se poate altfel, nu exista scapare...

U. G. Krishnamurti

*

Doar ceea ce spune U. G. este paradoxal, faptele sale nu sunt. Vorbele sale sunt paradoxale creand o tensiune care in cele din urma largeste intelegerea celui care le asculta, sau mai bine ar fi sa spunem ca vorbele sale extind ceea ce intelegem prin a intelege. Faptele sale in schimb sunt simple, neparadoxale, chiar daca nu se potrivesc cu ceea ce spun scripturile despre un om iluminat. Traditional, un om iluminat este intruparea tuturor invataturilor sfinte, U. G. este "dezintruparea" tuturor invataturilor.

Badea Cornel Claudiu

CUPRINS

In loc de cuvant inainte 5

Capitolul I

Certitudinea care spulbera totul 25

Capitolul II

Speranta este pentru maine, nu pentru azi 65

Capitolul III

A nu sti este starea ta naturala 79

Capitolul IV

Nu exista nimic de inteles 107

Capitolul V

Noi am creat aceasta jungla umana 144

Capitolul VI

Corpul ca un creuzet 186


U. G. Krishnamurti

Uppaluri Gopala Krishnamurti (n. 1918 - d. 2007), cunoscut ca U.G. Krishnamurti sau doar U.G., s-a nascut in orasul Machilipatnam din India, dar a crescut in orasul Gudivada.

Mama sa a murit la scurt timp dupa ce i-a dat nastere, iar U.G este lasat in grija bunicilor, care erau convinsi ca acesta era un yogabhrashta - o persoana care a fost foarte aproape de iluminare in viata precedenta. . 

La sapte ani baiatul putea sa reproduca din memorie toate Upanisadele si multe alte texte sfinte ale Indiei, iar de la varsta de paisprezece ani practica yoga asiduu alaturi de Swami Sivananda. U.G ajunge sa atinga cele mai inalte experiente spirituale descrise in carti, inclusiv samadhi, dar isi da seama ca acestea erau produsul propriei minti, deci fara nicio valoare.

La varsta de 21 de ani a renuntat la yoga si s-a inscris la universitatea din Madras unde a studiat psihologia, mergand in acelasi timp la cursuri de stiinte si de filozofie. In aceasta perioada U. G credea ca toti invatatorii lumii, Buddha, Iisus, Sri Ramakrishna etc. s‑au amagit pe ei insisi si au amagit pe toata lumea; simtea o repulsie fata de toate lucrurile considerate sacre.

Pe acest fond dominat de scepticism are loc intalnirea cu inteleptul Ramana Maharshi, care i‑a readus lui U. G. setea de a cauta. Era primul care i-a spus ca acum putea avea moksha, numai ca el nu era in stare sa o ia. "Adevarata mea cautare abia acum incepe!" si‑a spus U.G siesi. Avea sa caute acea stare pana la varsta de 49 de ani.

In tot acest rastimp, a dus o viata aparent obisnuita; s-a casatorit la 25 de ani si a fost tatal a patru copii, doua fete si doi baieti. Timp de mai multi ani a ocupat functia de Secretar General al Societatii Teozofice (filiala din India), pentru care a fost si lector international.

    Dupa multi ani petrecuti ratacind prin lumea larga, U.G traieste marele declic al vietii sale cand, in 1967, asista intamplator la o cuvantare a lui J. Krishnamurti despre starea omului liber. U.G realizeaza ca starea descrisa era tocmai starea in care se afla el insusi. Acest moment este urmat de o explozie launtrica care distruge continuitatea gandirii. U.G intra in moarte clinica si invie la scurt timp, explicatia sa fiind ca gandirea a cazut intr-un fagas natural si odata cu aceasta omul a cazut in starea sa naturala. Dupa aceasta experienta, o serie de schimbari au avut loc in metabolismul sau, dintre care cea mai ciudata este moartea clinica in care U.G intra aproape zilnic. Dupa 40 de ani pe care i-a petrecut calatorind si predicand peste tot in lume aceasta stare nou aflata, U.G s-a stins din viata in anul 2007, la 89 de ani.

 

Opera:

The Courage to Stand Alone: Conversations with U.G. Krishnamurti, 2001

The Mystique of Enlightenment: The Radical Ideas of U.G. Krishnamurti, 2002

Thought is Your Enemy: Conversations with U.G. Krishnamurti, 2002

Mind Is a Myth: Conversations with U.G. Krishnamurti, 2003

No Way Out: Conversations with U.G. Krishnamurti, 2005

The Natural State, In the words of U.G. Krishnamurti, 2005

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000A026
Anul aparitiei
2010
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
208
ISBN
978-973-111-163-6
Traducator
Badea Cornel Claudiu

Articole