15%

Intre Dumnezeu si cosmos

Raimon Panikkar (Autor)

Raimon Panikkar este un cercetator pasionat - riguros - un om al reflectiei - atent la viata. O fiinta cu o abordare senina - care stie sa se revolte in fata suferintelor lumii. Un singuratic iubitor de meditatie - care cultiva tacerea si e in stare sa vorbeasca ceasuri intregi despre ceea ce...

Disponibil in stoc
Intre Dumnezeu si cosmos
22,10 RON 26,00 RON
(-15%)
22,10 RON 26,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
MAESTRI SPIRITUALI
Anul publicarii
2006
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
240
ISBN
973-7970-80-2
Cod Bare EAN
5948417010227

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Raimon Panikkar este un cercetator pasionat, riguros, un om al reflectiei, atent la viata. O fiinta cu o abordare senina, care stie sa se revolte in fata suferintelor lumii. Un singuratic iubitor de meditatie, care cultiva tacerea si e in stare sa vorbeasca ceasuri intregi despre ceea ce inseamna pasiunea lui. Aceste contraste si multe altele pot fi numite in cativa termeni simpli: o credinta ferma in valorile relatiei, o veneratie unita cu entuziasmul pentru viata - acest eveniment unic, aceasta veritabila sarbatoare -, o cultura a umanului si a ceea ce el numeste realitatea pur si simplu, trinitara prin excelenta, cu un Dumnezeu-Treime liber de orice solipsism si intim unit cu structura realului: inca o data, Dumnezeu, Omul si Lumea.

Pentru a castiga regiunile in care se traieste acest mister, este nevoie de angajarea resurselor trupului si ale inteligentei - la punerea lor in actiune unind si aceasta a treia dimensiune a lucrurilor, despre care victorinii din secolul al XII-lea spuneau fara sovaiala ca nu este accesibila decat celui de-al treilea ochi, doctrina care imbina stralucit anumite trasaturi ale intelepciunilor Orientului. Raimon Panikkar are drept unica tinta aceea de a reveni la acest centru si sa faca inteleasa puterea acestuia de integrare cosmoteandrica. De aici, privirea poate sa mearga mai departe, sa strabata toate orizonturile: atunci ii este ingaduit sa aseze culturile intr-un dialog rodnic, aceasta fara sa le separe pe nedrept de religii, carora li se cuvine sa li se recunoasca specificitatea proprie.

Cel care, in fata dumneavoastra, se declara convins de adevarul hinduismului la fel de mult ca si de cel al crestinismului, nu ramane dator atunci cand este vorba de punerea conditiilor unui dialog interreligios. Fiecare dintre aceste doctrine si aceste experiente se datoreaza, in realitate, de aceasta data in beneficiul unui dialog intrareligios, acceptarii caracterului relativ al tuturor sistemelor de reprezentare. Doar astfel, si pana in amanuntele proprii fiecaruia, poate fi atinsa acea a treia dimensiune susceptibila sa ne deschida catre viziunea realitatii pur si simplu in structura ei trinitara si relationala.

Gwendoline Jarczyk


CUPRINS


Cuvant inainte 5

I. Sensul realitatii 9

II. Revelatia, partea si intregul 23

III. Orizontul mitului 31

IV. Despre identitatea crestina 37

V. Din Rasarit si din Apus. Sacerdotiul regal 48

VI. Biblia, Veda si Scripturile crestine 57

VII. Tacerea lui Buddha;Cristos parasit de Dumnezeu 67

VIII. Moartea si invierea 80

IX. Infernul, responsabilitatea, rugaciunea 91

X. Treimea radicala 97

XI. Intuitia cosmoteandrica. Non-dualitatea 113

XII. Inter- si intrareligios. Ce este dialogul? 123

XIII. Religia si religiile. Pluralismul 137

XIV. Timpul circular. Realitatea raului 153

XV. Nedreptatea. Institutiile 171

XVI. Credinta nu are obiect 184

XVII. Experienta mistica 198

XVIII. Moartea lui Cristos si nimicul misticilor 207

XIX. Stiinta moderna si masina de al doilea nivel 217

XX. Etica stiintei. Omul in centrul culturii 226


Raimon Panikkar

Raimon Panikkar este socotit unul dintre cei mai mari teologi cres­tini ai secolului XX.  Nascut dintr-un tata hindus si o mama catolica, el si-a facut studiile in Europa si in India, inainte de a obtine mai multe doc­torate in stiinte si teologie si a fi hiro­tonit ca preot in 1946. Lungii sai ani de meditatie si de apropiere de mistica indiana, apoi profesoratul in universitatile americane, au facut din el un filozof erudit, sta­panind mai multe limbi vechi si moderne si un intelept centrat pe cautarea unitatii si a simplitatii.

In prezent este presedinte al Centrului pentru Studii intercul­turale si religioase (California); presedinte al Centrului pentru studii >interculturale (Catalonia); vicepresedinte al Centrului Teilhard pentru viitorul omului (Marea Britanie); membru al Institutului International de filosofie (Paris).

A scris numeroase volume (intre care Elogiul simplului – calu­garul ca arhetip universal ; Necunoscutul Cristos al hinduismului - spre o cristofanie ecumenica ; Dialogul intrareligios ; Dumnezeu, Iahve, Allah, Siva – dialogul inevitabil) ce se constituie ca tot atatea interogatii asupra  pluralitatii culturilor si religiilor, fara ca prin aceasta sa-si relativizeze propria credinta.

Intre Dumnezeu si cosmos este o suma de dialoguri purtate cu Gwendoline Jarczyk, filozof specialist in Hegel si Meister Eckhart; aici Raimon Panikkar ne ofera viziunea sa trinitara asupra reali­ta­tii, in care omul se afla la punctul de intalnire al lui Dumnezeu cu cosmosul, si ne invita sa descoperim natura non-duala a realului. De-a lungul cartii, reflectia se construieste in jurul unor teme pre­cum: expe­ri­enta mistica, dialogul inter- si intrareligios, raul, rapor­turile Bisericii cu spiritualitatile orientale, etica stiintei etc. Cau­ta­tor pasionat si deopotriva cercetator rigu­ros, Panikkar se prezinta aici ca un maestru spiritual radiind de bucurie si compasiune.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000A022
Anul aparitiei
2006
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
973-7970-80-2
Traducator
Cornelia Dumitru

Articole