Invatatura sacra

Sri Yukteswar (Autor)

Cartea aceasta urmareste sa arate cu limpezime ca in toate religiile exista o unitate esentiala; ca feluritele invataturi ale diverselor confesiuni nu se deosebesc; ca lumea exterioara si lumea interioara au evoluat in acelasi mod - in acelasi timp; ca toate Scripturile admit acelasi tel suprem...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
MAESTRI SPIRITUALI
Anul publicarii
2002
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
128
ISBN
973-9453-53-8
Cod Bare EAN
5948417010166

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Cartea aceasta urmareste sa arate cu limpezime ca in toate religiile exista o unitate esentiala; ca feluritele invataturi ale diverselor confesiuni nu se deosebesc; ca lumea exterioara si lumea interioara au evoluat in acelasi mod, in acelasi timp; ca toate Scripturile admit acelasi tel suprem pentru om. Insa aceste adevaruri fundamentale nu sunt usor de inteles. Este aproape cu neputinta - avand in vedere divergentele existente intre diferitele religii si ignoranta oamenilor - sa ridici valul pentru a arunca o privire asupra acestor adevaruri. Credintele favorizeaza un spirit de ostilitate si disensiuni, iar ignoranta omeneasca adanceste prapastia ce separa o religie de alta. Doar putine persoane dotate exceptional se pot sustrage influentelor credintelor pe care le au, spre a contempla unitatea absoluta a adevarurilor propovaduite de toate marile religii.

Scopul acestei carti este, prin urmare, de a demonstra armonia funciara a diferitelor religii, contribuind astfel la unificarea lor. Este, se intelege, o sarcina cat se poate de grea. O asemena sarcina si-o asuma un mare sfant, Sri Yukteswar, maestru al marelui yogin Yogananda.


Sri Yukteswar

Referindu-se la Sri Yukteswar, celebrul yogin Yogananda Pramahamsa spunea:

"Profetii tuturor religiilor si din toate timpurile au izbutit in cautarile lor sa-l afle pe Dumnezeu. Cufundandu-se in starea de adevarata iluminare (nirbikalpa samadhi), acesti oameni sfinti au realizat Suprema Realitate, dincolo de toate vorbele si formele. Intelepciunea si indemnurile lor spirituale au devenit "Scripturile" acestei lumi. Acestea toate, desi diferite ca limba si mod de exprimare, nu sunt altceva decat expresii - unele adevarate si limpezi, altele simbolice si ascunse - ale adevarurilor fundamentale ale Spiritului.

Maestrul jnanavatar Swami Sri Yukteswar (1855-1936) de la Serampore, , era inzestrat in cel mai inalt grad sa desluseasca unitatea fundamentala a Scripturilor crestine si a cartilor sacre indiene. Cercetandu-le cu inteligenta sa vie si ascutita, cu bisturiul ratiunii intuitive, el a separat interpolarile si falsele interpretari ale diferitelor scoli de adevarurile revelate de profeti.

Datorita acestei infailibile patrunderi intelectuale a lui Swami Sri Yukteswar si cartii sale, acum se poate stabili armonia fundamentala - atat de dificil de sesizat, de altfel - intre cartea Apocalipsului si filozofia Samkya a Indiei."

 

O alta mare personalitate care l-a cunoscut pe Sri Yukteswar, de data aceasta occidentala, W. Y. Evans-Wenz, spunea despre el:

"A fost un mare privilegiu sa-l intalnesc pe Sri Yukteswar Giri. O imagine care reproduce chipul acestui venerabil sfant a aparut si pe coperta cartii mele Yoga tibetana si doctrinele secrete. Puri, oras aflat in tinutul Orissa, in apropierea Golfului Bengal, a fost locul unde l-am intalnit pe Sri Yukteswar. Pe vremea aceea el conducea un mic ashram situat in apropierea tarmului si se dedicase profund  practicii spirituale a unui grup de tineri discipoli... avea o infatisare placuta si o voce calda, o prezenta agreabila, si se arata plin de demnitate fata de veneratia pe care discipolii sai i-o acordau in mod spontan.

Oricine il cunostea, fie ca facea parte sau nu din comunitatea lui, ii arata cel mai adanc respect. Imi amintesc perfect chipul lui ascetic, statura lui inalta si dreapta, invaluita in pelerina de culoarea sofranului - vesmantul celui care a renuntat la caile lumii - asa cum ma astepta la intrarea lacasului sau, ca sa-mi ureze bun venit. Isi alesese drept vremelnica locuinta pe acest pamant sfantul oras Puri, loc unde o multime de hindusi cucernici, reprezentand aproape toate tinuturile Indiei, veneau zilnic in pelerinaj la faimosul templu Jagannat, "Domnul Lumii". Si tot la Puri a inchis Sri Yukteswar ochii sai lumesti, in 1936, parasind scena efemerei sale conditii de faptura omeneasca, si a trecut dincolo, stiind ca incarnarea sa atinsese o desavarsire deplina.

Sunt intr-adevar fericit sa depun aceasta marturie in privinta caracterului desavarsit si a inaltei sfintenii a lui Sri Yukteswar.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000A14
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
CLASIC, Hinduism (yoga), Hinduism (yoga) - CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
128
ISBN
973-9453-53-8
Traducator
Elena Gugian, Radu Duma

Articole