Viata eliberata

Il admir pe tanarul maestru [Krishnamurti]; il admir mai presus de orice; el pretuieste singur cat o armata de eroi. Intelegerea nemuritoare il inalta mai presus de putintele noastre.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
Serie autor: Jiddu Krishnamurti
Anul publicarii
2014
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
272
ISBN
978-973-111-472-9
Cod Bare EAN
5948417380023

Descriere

Il admir pe tanarul maestru [Krishnamurti]; il admir mai presus de orice; el pretuieste singur cat o armata de eroi. Intelegerea nemuritoare il inalta mai presus de putintele noastre.

Antoine Bourdelle

Volumul cuprinde urmatoarele scrieri: La picioarele Invatatorului, publicata sub pseudonimul Alcyone; Regatul Fericirii; Izvorul de Intelepciune; Cine aduce Adevarul; Prin ce autoritate; Cararea; Viata eliberata; Cuvantari rostite la Ommen.

Aceste scrieri de tinerete ale lui Krishnamurti arata exemplaritatea unui om care a urmat neabatut drumul sinuos, dificil si adesea penibil al ascensiunii spirituale, un om care s-a desavarsit prin propriile sale puteri.

Tendinta de a cerceta si a intelege a existat la el inca din primii ani ai copilariei. Gratie acestei inclinatii si refuzului de a nu accepta decat ceea ce poate fi inteles, el a evitat sa fie atras iremediabil in labirintul misticismului hindus si al metafizicii irationale. Aceeasi nevoie organica de a Intelege pozitiv si complet l-a condus pana la deplina realizare a adevarului, fiindca Intelegerea nu poate fi satisfacuta de un rezultat partial.

„Eu am fost multa vreme un razvratit - scrie el in Viata eliberata - nu am vrut sa primesc nimic drept adevar, pana cand nu am gasit eu insumi. Ideilor altora nu m-am Impotrivit niciodata; nu am voit sa primesc Insa autoritatea lor si teoria lor despre viata... Si cat timp nu am fost in aceasta stare de revolta, cat timp nu am fost nemultumit de toate lucrurile, de toate crezurile, de toate dogmele si de toate credintele, nu am fost in stare sa gasesc adevarul. Cat timp nu am fost in stare sa distrug aceste lucruri prin continue si sustinute eforturi de a Intelege ce se ascunde in spatele lor, nu am putut atinge Adevarul pe care-l cautam”.

Realizarea lui Krishnamurti s-a Infaptuit treptat si a fost rezultatul normal si firesc al eforturilor sale neIncetate. Au fost Incercari dificile cum singur marturiseste: „Cine s-a ratacit pe o noapte Intunecoasa si vede o lumina Indepartata, acela, cu picioarele Insangerate, printre mlastini, piedici si greutati de tot felul Isi croieste drumul spre acea lumina. Astfel am umblat si am luptat si eu spre acea lumina care este telul meu, care este telul omenirii Intregi".

In cele din urma, dupa un efort de 15 ani, Krishnamurti a izbutit sa ajunga la scopul suprem, fara a se instraina totusi de lume si de oameni – dimpotriva, il vedem Inca si mai apropiat, pentru ca el a refuzat sa se inchisteze Intr-o abstractiune, intr-un sistem filosofic uscat. Realizarea lui nu se datoreste unei cauze transcendente, unei revelatii speciale, nici unei influente miraculoase si tainice, ci propriei sale intelegeri. Nici nu este o reusita rezervata doar unor talente exceptionale. Tot in Viata eliberata el spune in acest sens: „Am hotarat sa gasesc prin mine insumi scopul vietii si l-am gasit fara ajutorul nimanui. Am patruns in acea mare a eliberarii si fericirii unde nu exista marginire, nici negare, fiindca este desavarsirea vietii.”

Cuprins

Cuvant inainte

Partea intai

LA PICIOARELE INVATATORULUI

REGATUL FERICIRII

IZVORUL DE INTELEPCIUNE

CINE ADUCE ADEVARUL

PRIN CE AUTORITATE

CARAREA

VIATA ELIBERATA

Partea a doua

Cuvantari ro stite la Ommen (1937)

Cuvantari ro stite la Ommen (1938)


Jiddu Krishnamurti

Krishnamurti s-a nascut la 11 mai 1895, la Madanapalle, in sudul Indiei. "Descoperit" de miscarea teozofica, este crescut si educat in Occident, considerandu-se ca va deveni instrumentul exprimarii unui mesaj de o deosebita importanta, ca va indeplini rolul unui Mesia, sau ca va fi fondatorul unei noi religii.

In 1925, in urma mortii fratelui sau Nityananda, Krishnamurti traverseaza o grava criza psihologica, in decursul careia incepe sa se indoiasca de toate valorile "spirituale". S-a eliberat de tot ceea ce invatase, ramanand intr-o stare de non-speranta. Nu mai astepta nimic. Si tocmai in aceasta situatie de gol interior, in aceasta stare de moarte fata de elementele structurale ale trecutului sau psihologic - spune Krishnamurti - a erupt in el "acea binecuvantare ce se realizeaza numai intr-o stare de liniste autentica, a avut loc eruptia exploziva a iubirii".

Aceasta experienta a determinat in el o innoire spirituala, o adevarata revolutie, o profunda mutatie. Din acel moment Krishnamurti a declarat ca nu va mai fonda o noua miscare religioasa sau un nou sistem filozofic care sa inrobeasca si sa conditioneze si mai mult mintile oamenilor. In urma acestei revolutii launtrice Krishnamurti a dizolvat "Ordinul Stelei", ce fusese fondat special pentru el si, incepand din 1928-29, a luat o orientare complet independenta de orice fel de organizatie.

Dupa o perioada dificila, marcata de nenumarate confruntari, Krishnamurti ii intalneste in 1946 pe Aldous Huxley si pe Charles Morgan, impreuna cu care va fonda o scoala la Ojai, California; de altfel Huxley i-a prefatat lucrarea Prima si ultima libertate. Din acel moment, mesajul sau a devenit mai cuprinzator si s-a raspandit in intreaga lume, pana cand - lucru extraordinar - in anul 1974 a avut loc incidenta mesajului sau cu elita intelectuala. De atunci Krishnamurti s-a intalnit de doua ori pe an, o data in Anglia si o data in California, cu savantii cei mai ilustri ai lumii contemporane: savantul Capra, care a condus multa vreme centrul de studii nucleare de la Geneva, D. Bohm, profesor de fizica la Universitatea din Londra, cei mai mari specialisti in neuropsihiatrie si in anatomia creierului, pe scurt, vreo cincizeci de savanti, toti niste enciclopedii vii. Si nu este oare un suprem paradox? Ei il intalnesc pe Krishnamurti, cel care denunta pericolul conditionarii prin cultivarea creierului.

Independent de mesajul pe care il aduce, Krishnamurti este fondatorul unei serii de scoli in India, America si Anglia. El scris o lucrare intitulata Despre educatie si, in aceste scoli noi, incearca sa orienteze elevii spre implinirea facultatilor lor creative, incearca sa faca din ei fiinte creatoare si nu simpli imitatori, sa trezeasca in ei facultatea atentiei si a observarii extrem de clare.

 

Carti de Krishnamurti (aparute la Editura Herald):

COMENTARII ASUPRA VIETII (vol. I, II, III)
ELIBERAREA DE CUNOSCUT
DESPRE EDUCATIE
UNICA REVOLUTIE
PRIMA SI ULTIMA LIBERTATE
SFARSITUL TIMPULUI
DEPLINATATEA VIETII
TREZIREA INTELIGENTEI
ZBORUL VULTURULUI
VIATA ELIBERATA

 

Carti din colectia Serie autor: jiddu krishnamurti

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00JK002
Anul aparitiei
2014
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-973-111-472-9
Traducator
Dumbrava Bucura, Remus Silvianu, Silviu Rusu

Articole