15%

Trezirea inteligentei

Frica, violenta, conflictul, experienta religioasa, auto-cunoasterea si inteligenta – sunt temele cele mai importante care au fost abordate in cadrul discutiilor. Krishnamurti analizeaza aspecte specifice cum ar fi: rolul profesorului si al traditiilor; nevoia de trezire a „constiintei cosmice”; problema binelui si raului; Vedanta si metodele traditionale potrivite diferitelor niveluri de constiinta ale solicitantilor. Trezirea inteligentei este indispensabila pentru toti cei ce intentioneaza sa aiba o intelegere deplina a invataturii lui Krishnamurti.

Disponibil in stoc
Trezirea inteligentei
33,15 RON 39,00 RON
(-15%)
33,15 RON 39,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
Serie autor: Jiddu Krishnamurti
Anul publicarii
2019
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
320
ISBN
978-973-111-739-3
Cod Bare EAN
5948417380078

Descriere

Renumitul invatator spiritual J. Krishnamurti (1895-1986) a respins cu perseverenta toate etichetele, titlurile si onorurile care i-au fost atribuite de-a lungul timpului. Cu toate acestea, gandirea sa a inspirat pe foarte multi oameni. Aceasta carte este o culegere cuprinzatoare de inregistrari ale unor discutii purtate intre Krishnamurti si diferiti interlocutori, precum si ale unor conferinte pe care acesta le-a sustinut in diferite ocazii. Veti avea astfel parte de o introducere ampla in gandirea acestui filosof. Frica, violenta, conflictul, experienta religioasa, auto-cunoasterea si inteligenta – sunt temele cele mai importante care au fost abordate in cadrul discutiilor. Krishnamurti analizeaza aspecte specifice cum ar fi: rolul profesorului si al traditiilor; nevoia de trezire a „constiintei cosmice”; problema binelui si raului; Vedanta si metodele traditionale potrivite diferitelor niveluri de constiinta ale solicitantilor. Trezirea inteligentei este indispensabila pentru toti cei ce intentioneaza sa aiba o intelegere deplina a invataturii lui Krishnamurti.

*

„Priviti la ceea ce se intampla in lume – suntem conditionati de societate, de cultura in care traim, iar aceasta cultura este produsul omului –, nu exista nimic sfant, divin sau vesnic in cultura. Cultura, societatea, cartile, radioul, toate acestea pe care le ascultam si le vedem, toate influentele de care suntem constienti sau nu, toate ne incurajeaza sa traim inauntrul unui fragment foarte mic din vastul domeniu al mintii. […] Pana ce nu realizati o schimbare radical in aceasta fragmentare, nu poate fi vorba despre nicio revolutie; vor avea loc modificari economice, sociale si asa‑zis culturale, dar omul va continua sa sufere, va continua sa fie in conflict, in razboi, in nenorocire, in suferinta si in disperare.”

- J. Krishnamurti

CUPRINS

DOUA CONVORBIRI: J. KRISHNAMURTI SI PROFESORUL JACOB NEEDLEMAN 7

1. Rolul invatatorului 11

2. Despre spatiul interior; despre traditie si dependenta 29

TREI CONVORBIRI IN NEW YORK

1. Revolutia interioara 51

2. Despre relatie 71

3. Experienta religioasa. Meditatia 93

DOUA CONVORBIRI: J. KRISHNAMURTI SI ALAIN NAUDE

1. Circul zbaterii umane 113

2. Despre bine si rau 133

TREI CUVANTARI IN MADRAS, INDIA

1. Arta vederii 149

2. Libertatea 161

3. Sacrul 175

Gandire, inteligenta si nemasurabil 191

CINCI DIALOGURI IN SAANEN, ELVETIA

1. Fragmentarea constiintei 213

2. Este inteligenta treaza? 233

3. Frica 249

4. Frica, timpul si imaginea 267

5. Inteligenta si viata religioasa 283

Violenta si eul 299


Jiddu Krishnamurti

Krishnamurti s-a nascut la 11 mai 1895, la Madanapalle, in sudul Indiei. "Descoperit" de miscarea teozofica, este crescut si educat in Occident, considerandu-se ca va deveni instrumentul exprimarii unui mesaj de o deosebita importanta, ca va indeplini rolul unui Mesia, sau ca va fi fondatorul unei noi religii.

In 1925, in urma mortii fratelui sau Nityananda, Krishnamurti traverseaza o grava criza psihologica, in decursul careia incepe sa se indoiasca de toate valorile "spirituale". S-a eliberat de tot ceea ce invatase, ramanand intr-o stare de non-speranta. Nu mai astepta nimic. Si tocmai in aceasta situatie de gol interior, in aceasta stare de moarte fata de elementele structurale ale trecutului sau psihologic - spune Krishnamurti - a erupt in el "acea binecuvantare ce se realizeaza numai intr-o stare de liniste autentica, a avut loc eruptia exploziva a iubirii".

Aceasta experienta a determinat in el o innoire spirituala, o adevarata revolutie, o profunda mutatie. Din acel moment Krishnamurti a declarat ca nu va mai fonda o noua miscare religioasa sau un nou sistem filozofic care sa inrobeasca si sa conditioneze si mai mult mintile oamenilor. In urma acestei revolutii launtrice Krishnamurti a dizolvat "Ordinul Stelei", ce fusese fondat special pentru el si, incepand din 1928-29, a luat o orientare complet independenta de orice fel de organizatie.

Dupa o perioada dificila, marcata de nenumarate confruntari, Krishnamurti ii intalneste in 1946 pe Aldous Huxley si pe Charles Morgan, impreuna cu care va fonda o scoala la Ojai, California; de altfel Huxley i-a prefatat lucrarea Prima si ultima libertate. Din acel moment, mesajul sau a devenit mai cuprinzator si s-a raspandit in intreaga lume, pana cand - lucru extraordinar - in anul 1974 a avut loc incidenta mesajului sau cu elita intelectuala. De atunci Krishnamurti s-a intalnit de doua ori pe an, o data in Anglia si o data in California, cu savantii cei mai ilustri ai lumii contemporane: savantul Capra, care a condus multa vreme centrul de studii nucleare de la Geneva, D. Bohm, profesor de fizica la Universitatea din Londra, cei mai mari specialisti in neuropsihiatrie si in anatomia creierului, pe scurt, vreo cincizeci de savanti, toti niste enciclopedii vii. Si nu este oare un suprem paradox? Ei il intalnesc pe Krishnamurti, cel care denunta pericolul conditionarii prin cultivarea creierului.

Independent de mesajul pe care il aduce, Krishnamurti este fondatorul unei serii de scoli in India, America si Anglia. El scris o lucrare intitulata Despre educatie si, in aceste scoli noi, incearca sa orienteze elevii spre implinirea facultatilor lor creative, incearca sa faca din ei fiinte creatoare si nu simpli imitatori, sa trezeasca in ei facultatea atentiei si a observarii extrem de clare.

 

Carti de Krishnamurti (aparute la Editura Herald):

COMENTARII ASUPRA VIETII (vol. I, II, III)
ELIBERAREA DE CUNOSCUT
DESPRE EDUCATIE
UNICA REVOLUTIE
PRIMA SI ULTIMA LIBERTATE
SFARSITUL TIMPULUI
DEPLINATATEA VIETII
TREZIREA INTELIGENTEI
ZBORUL VULTURULUI
VIATA ELIBERATA

 

Carti din colectia Serie autor: jiddu krishnamurti

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00JK007
Anul aparitiei
2019
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
The awakening of intelligence
Teme de interes
Căi către sine prin înțelepciunea Indiei, Invataturile Maestrilor Spirituali, titluri Herald
SKU editii anterioare
000D07, 00MT001
ISBN editii anterioare
973-9453-58-9, 978-973-111-197-1
Limba
Romana
Nr. pagini
320
ISBN
978-973-111-739-3
Cod bara editii anterioare
5948417010289, 5948417040071
Traducator
Mariana Straton, Silvana Avram

Articole