Deplinatea vietii

Acest volum - in trei parti - contine noi aspecte ale invataturii lui Krishnamurti. Mai intai o serie de vii discutii cu un fizician si un psihiatru - purtate la Brockwood Park - Anglia; apoi - esenta discutiilor sale publice care au avut loc cu un mic grup de auditori la Ojai - California....

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
AVENTURA SPIRITULUI
Anul publicarii
2002
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
320
ISBN
973-9453-43-0

Descriere

Acest volum, in trei parti, contine noi aspecte ale invataturii lui Krishnamurti. Mai intai o serie de vii discutii cu un fizician si un psihiatru, purtate la Brockwood Park, Anglia; apoi, esenta discutiilor sale publice care au avut loc cu un mic grup de auditori la Ojai, California. Krishnamurti, profesorul David Bohm si dr. David Shainberg exploreaza ratiunile pentru care omenirea a trait vreme de mii de ani in haos si suferinta. Ei aduc la lumina, drept cauza principala, fragmentarea mintii atat de profund conditionata de rasa si nationalitate, religie si ideologie, totul producand frica, divizare si conflict.

La intrebarea: "De ce continuati sa traiti intr-o astfel de lume macinata de discordie?", Krishnamurti nu cauta sa evite raspunsul; dimpotriva, abordeaza chestiunea frontal. Printre materialele preluate din aceste discutii publice se gaseste si cel care include o problema pe care Krishnamurti n-a incetat sa o demonstreze ani indelungati.

Krishnamurti nu este preocupat de idei sau ipoteze privitoare la constiinta, ci de directa intelegere a conditiei imediate a psihicului - toate teoriile, filosofiile si credintele religioase sunt abstractii negand aceasta imediatete. El subliniaza faptul ca mintea este neincetat ocupata cu gandirea, astfel ca ea a pierdut orice contact cu libertatea ei originara si neconditionata. Procesul gandirii este aservit timpului iar spatiul ei ingustat de identificare; eliberata de procesul gandirii, mintea recupereaza spatiul nemarginit iar timpul capata un inteles diferit - mintea ajunge intr-o stare de deplina claritate si cunoaste ce este iubirea.



Jiddu Krishnamurti

Krishnamurti s-a nascut la 11 mai 1895, la Madanapalle, in sudul Indiei. "Descoperit" de miscarea teozofica, este crescut si educat in Occident, considerandu-se ca va deveni instrumentul exprimarii unui mesaj de o deosebita importanta, ca va indeplini rolul unui Mesia, sau ca va fi fondatorul unei noi religii.

In 1925, in urma mortii fratelui sau Nityananda, Krishnamurti traverseaza o grava criza psihologica, in decursul careia incepe sa se indoiasca de toate valorile "spirituale". S-a eliberat de tot ceea ce invatase, ramanand intr-o stare de non-speranta. Nu mai astepta nimic. Si tocmai in aceasta situatie de gol interior, in aceasta stare de moarte fata de elementele structurale ale trecutului sau psihologic - spune Krishnamurti - a erupt in el "acea binecuvantare ce se realizeaza numai intr-o stare de liniste autentica, a avut loc eruptia exploziva a iubirii".

Aceasta experienta a determinat in el o innoire spirituala, o adevarata revolutie, o profunda mutatie. Din acel moment Krishnamurti a declarat ca nu va mai fonda o noua miscare religioasa sau un nou sistem filozofic care sa inrobeasca si sa conditioneze si mai mult mintile oamenilor. In urma acestei revolutii launtrice Krishnamurti a dizolvat "Ordinul Stelei", ce fusese fondat special pentru el si, incepand din 1928-29, a luat o orientare complet independenta de orice fel de organizatie.

Dupa o perioada dificila, marcata de nenumarate confruntari, Krishnamurti ii intalneste in 1946 pe Aldous Huxley si pe Charles Morgan, impreuna cu care va fonda o scoala la Ojai, California; de altfel Huxley i-a prefatat lucrarea Prima si ultima libertate. Din acel moment, mesajul sau a devenit mai cuprinzator si s-a raspandit in intreaga lume, pana cand - lucru extraordinar - in anul 1974 a avut loc incidenta mesajului sau cu elita intelectuala. De atunci Krishnamurti s-a intalnit de doua ori pe an, o data in Anglia si o data in California, cu savantii cei mai ilustri ai lumii contemporane: savantul Capra, care a condus multa vreme centrul de studii nucleare de la Geneva, D. Bohm, profesor de fizica la Universitatea din Londra, cei mai mari specialisti in neuropsihiatrie si in anatomia creierului, pe scurt, vreo cincizeci de savanti, toti niste enciclopedii vii. Si nu este oare un suprem paradox? Ei il intalnesc pe Krishnamurti, cel care denunta pericolul conditionarii prin cultivarea creierului.

Independent de mesajul pe care il aduce, Krishnamurti este fondatorul unei serii de scoli in India, America si Anglia. El scris o lucrare intitulata Despre educatie si, in aceste scoli noi, incearca sa orienteze elevii spre implinirea facultatilor lor creative, incearca sa faca din ei fiinte creatoare si nu simpli imitatori, sa trezeasca in ei facultatea atentiei si a observarii extrem de clare.

 

Carti de Krishnamurti (aparute la Editura Herald):

COMENTARII ASUPRA VIETII (vol. I, II, III)
ELIBERAREA DE CUNOSCUT
DESPRE EDUCATIE
UNICA REVOLUTIE
PRIMA SI ULTIMA LIBERTATE
SFARSITUL TIMPULUI
DEPLINATATEA VIETII
TREZIREA INTELIGENTEI
ZBORUL VULTURULUI
VIATA ELIBERATA

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000D06
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
THE WHOLENESS OF LIFE
Limba
Romana
Nr. pagini
320
ISBN
973-9453-43-0

Articole