Atalanta Fugiens

Emblemele filosofice ale secretelor naturii

Michael Maier (Autor)

Atalanta fugiens este o lucrare unica in primul rand datorita faptului ca nu a fost conceputa ca o simpla carte; pe buna dreptate ea poate fi considerata prima oferta multimedia avant la lettre. Impartita in 50 de capitole - precedate de o Epigrama a autorului - ea propune o structura...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Atalanta Fugiens - Emblemele filosofice ale secretelor naturii
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2010
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
288
ISBN
978-973-111-166-7
Cod Bare EAN
5948417190158

Descriere

Atalanta fugiens este o lucrare unica in primul rand datorita faptului ca nu a fost conceputa ca o simpla carte; pe buna dreptate ea poate fi considerata prima oferta multimedia avant la lettre.

Impartita in 50 de capitole, precedate de o Epigrama a autorului, ea propune o structura nemaiintalnita in epoca respectiva, si nici mult timp dupa aceea. Fiecare capitol cuprinde, mai intai, o emblema sau imagine simbolica, insotita de o sentinta in limba latina. Apoi, emblema este insotita de o epigrama, compusa chiar de Michael Maier, despre care ne amintim ca, inca din copilarie, obisnuia sa scrie versuri in limba lui Cicero. Epigrama este urmata de cate un discurs, in care autorul incearca sa lamureasca diferitele aspecte simbolice din emblema si epigrama.

Pana aici, cartea nu se deosebea foarte mult de lucrarile epocii, insotite, in marea lor majoritate, de ilustratii, si - e drept, mult mai rar - de versuri originale in limba latina. Michael Maier a considerat insa ca trebuie sa se adreseze nu numai ratiunii si ochiului cititorului, ci si urechii acestuia, asa ca a adaugat la fiecare capitol si cate o bucata muzicala, numita fuga.

Acest tip de compozitie muzicala contrapunctica pe mai multe voci, intitulata astfel pentru ca auditoriul are senzatia ca diferitele voci se urmaresc sau fug una dupa alta, era extrem de potrivita pentru o lucrare al carei titlu este tocmai Atalanta fugiens.

Tanara fecioara pe nume Atalanta, foarte talentata la alergare, era decisa sa nu se casatoreasca decat cu cel care va reusi sa o depaseasca intr-o astfel de cursa atletica. Unul dintre pretendenti este tanarul Hippomene. Acesta nu era un bun alergator, dar zeita Afrodita il invatase un siretlic, cu ajutorul caruia va castiga cursa: de fiecare data cand tanara reusea sa il depaseasca, el arunca pe jos un mar de aur. Curioasa si totodata atrasa de stralucirea aurului, Atalanta se opreste pentru a culege fiecare din cele trei mere, fiind in cele din urma depasita. Fericit ca a dobandit-o pe Atalanta, Hippomene uita sa isi arate recunostinta fata de Afrodita, care, manioasa, il face sa fie cuprins de dorinta in templul zeitei Cybele si sa incerce sa faca dragoste cu proaspata sa sotie chiar acolo. Cybele, cu templul pangarit, se razbuna si ii transforma pe cei doi tineri in lei, pe care ii inhama la propriul sau car.

Cheia de interpretare a legendei ne-o ofera, chiar de la inceputul lucrarii sale, Michael Maier: "Ca Hippomene-i Sulful - filosofii o spun fara-nconjur / Iara Fecioara cea grabita e fugitivul Mercur".

Iar aceasta metoda, care consta in interpretarea alchimica a textelor mitologice, este folosita pe tot cuprinsul cartii.

Pe langa mitul Atalantei, exista numeroase referiri la cele douasprezece munci ale lui Hercule, la argonautii porniti, sub conducerea lui Iason, in cautarea Lanii de Aur, la diferite episoade din Razboiul Troian sau la calatoria plina de peripetii a lui Ulise spre Ithaca natala. Toate aceste povestiri sunt considerate alegorii care, odata descifrate, devin, chiar dupa expresia autorului, "lucrul cel mai folositor pentru neamul omenesc".


Michael Maier

Michael Maier s-a nascut in 1568 la Rendsburg, in ducatul Holstein, pe teritoriul actualului land Schlesswig- Holstein, situat in nordul extrem al Germaniei, in apropierea granitei cu Danemarca. De altfel, in vremea respectiva regiunea se afla sub suzeranitate daneza. Impanzita cu orase-port la Marea Baltica, precum Kiel, Lubeck sau Rostock, care formasera in epoca medievala asa-numita Liga Hanseatica, aceasta regiune era puternica si prospera din punct de vedere economic, iar aceasta posteritate adusese cu sine o inflorire si in celelalte domenii.

In copilarie, Michael a primit o educatie umanista, bazata in principal pe studiul limbii latine si a literaturii antice. In acest context, nu e de mirare ca incepe sa compuna el insusi poezii in limba latina.

Intre 1587 si 1591, Maier urmeaza cursurile Universitatii din Rostock, la acea vreme cea mai prestigioasa institutie de invatamant superior din regiune. Aici, Michael a studiat fizica, matematica, logica, astronomia si medicina, dar in 1591 a revenit acasa fara sa isi fi sustinut examenele finale si sa fi intrat in posesia diplomei. A stat acasa cateva luni, perioada in care a scris doua poeme in limba latina, dedicate familiei Rantzau, protectorii tatalui sau.

In 1592 si-a reluat studiile, de aceasta data la Universitatea din Frankfurt pe Oder, unde si-a obtinut si licenta. Concomitent, a continuat sa scrie poeme in limba latina, sub numele de Hermes Malavici (o anagrama a numelui sau real, sub forma latina de Michael Maiervs).

Studiile nu s-au oprit insa odata cu obtinerea licentei, ci a frecventat in continuare cursurile universitatii din Padova si apoi ale celei din Basel, unde si-a obtinut titlul de doctor in medicina, in 1596.

La numai un an dupa ce devenise doctor, in 1597, Maier revenise aproape de casa, la Rostock, unde practica medicina. Apoi, pentru o scurta perioada de timp, si-a exercitat meseria in alte doua orase de la Marea Baltica: Danzig si Konigsberg.

Din primii ani ai secolului al XVI-lea dateaza si interesul sau pentru alchimie, care il conduce, in cele din urma, spre curtea lui Rudolf al II-lea de la Praga. Ajuns in capitala Imperiului in 1608, peste numai un an devine medic al curtii si, mai ales, consilierul personal al imparatului Rudolf.

In anii petrecuti alaturi de Rudolf al II-lea - aflat deja spre sfarsitul domniei, in perioada in care puterea fratelui sau, arhiducele Matthias, devenea tot mai mare - Maier dispune atat de timpul, cat si de fondurile si de sustinerea necesara pentru a se dedica cercetarilor alchimice si descifrarii tainelor naturii in general si ale naturii umane si ale posibilitatilor fiintei umane de perfectionare, in special.

Dupa moartea imparatului Rudolf al II-lea, Maier si-a continuat studiile in domeniul ocultismului, dar a prins si gustul vietii de la curtile regale. Prin urmare, a petrecut un timp in Anglia, la curtea lui Iacob I, apoi in Germania, pe langa principele de Nassau, un alt mare protector al alchimistilor, chiar daca nu beneficia de puterea, bogatia si influenta lui Rudolf al II-lea.

Ca urmare a studiilor desfasurate incepand din primii ani ai secolului al XVI-lea, Maier publica, in 1617, Atalanta fugiens, lucrare de alchimie care cuprindea nu numai epigrame si discursuri, ci si imagini si cincizeci de compozitii muzicale, numite fugi.

In 1619, Michael Maier devenea medicul principelui Moritz von Hessel-Kassel, iar in 1620 isi stabilea resedinta la Magdeburg, unde a continuat sa practice medicina. Aici avea sa si inceteze din viata, in 1622, in varsta de numai 54 de ani, lasand in urma sa mai multe studii nepublicate.

 

Opera lui Michael Maier

Arcana arcanissima (Secretul cel mai secret), 1614

Lusus serius (Gluma serioasa), 1616

Examen fucorum pseudo-chymicorum detectorum et in gratiam veritatis amantium succinte refutatorum, 1617

Jocus severus, 1617

Silentium post clamores, 1617

Atalanta fugiens, 1617

Themis aurea (Themis aurita), 1618

Tractatus de volucri arborea (Tratatul despre arborele-pasare) si Verum Inventum, 1618

Septimana Philosophica, 1620

Cantilenae Intellectuales de Phoenice Redivivo, 1622

 

Carti din colectia Quinta essentia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U15
Anul aparitiei
2010
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
288
ISBN
978-973-111-166-7
Traducator
Gabriela Nica, Marius Cristian Ene

Articole