Hui Hai

Iluminarea subita

Categorii: Budism (zen) , Budism (zen) - CLASIC , CLASIC

ILUMINAREA-SUBITA

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Iluminarea subita
ILUMINAREA-SUBITA...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Hui Hai (Hyakujo Ekai) a fost unul dintre maestrii cei mai pretuiti din perioada clasica a Ch'an-ului (Zenului) chinez. El a transmis invatatura lui Buddha discipolului sau Huang Po (Obaku), care a inaugurat doua traditii ce exista si in ziua de azi: Zenul Rinzai si Zenul Obaku. Hui Hai a fost acela care a stabilit reguli pentru templele Zen, creand astfel stilul de viata monastic ce a delimitat in mod radical Zenul chinez de predecesorul sau indian, insistand in mod special asupra importantei samu-ului si asupra faptului ca un calugar nu trebuie sa depinda de nimeni pentru a se intretine.

Hui Hai a fost cel care a permis Zenului sa supravietuiasca, fara pagube insemnate, marii proscrieri a budismului din anul 840, sustragandu-se astfel acuzatiei imperiale de parazitism. Predicile lui Hui Hai au fost stranse de catre discipolii sai in volumul Iluminarea Subita. Esenta invataturii sale o regasim intr-unul din discursurile lui: "Nici un fenomen nu s-a proclamat vreodata <>, nici unul nu a vorbit vreodata despre <>, nici unul nu a discutat vreodata despre corect sau fals, despre iluzie sau puritate. La fel, nici un spirit nu a inlantuit vreodata omul. Omul insusi isi creeaza iluziile, el insusi enunta miile de intelegeri si de opinii personale care sfarsesc prin a deveni frica si ispite nesfarsite. Intelegeti, va rog, ca infinitatea de lucruri nu se naste de la sine. Ea ia fiinta numai prin dependenta voastra de aparente. Daca veti realiza ca mintea si obiectul nu au absolut nici un contact, veti fi liberi. Fiecare din aceste fenomene este perfect acolo unde este, iar acel loc este locul iluminarii. Adevarul realizat de cei care sunt asa cum sunt nu este nici real, nici ireal."

Daca va puteti trai viata avand spiritul ca piatra sau ca lemnul nu veti mai fi manipulati nici de agregatele muritoare, nici de circumstantele existentei constiente, nici de obiectele simturilor. Nasterea si moartea vor disparea; liberi de a pleca sau de a ramane, depasind cauzele si efectele, actiunile va vor fi libere si nu veti mai fi sclavii propriilor slabiciuni. Fiinta unui asemenea om este prea vasta pentru ca infernul sau paradisul sa o poata cuprinde.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000E05
Colectia
ZEN
Autor
Hui Hai
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - CLASIC, CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
973-9453-28-7
Traducator
Stela Ghetie Tinney