Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
ZEN
Anul publicarii
2002
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
160
ISBN
973-9453-28-7

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Hui Hai (Hyakujo Ekai) a fost unul dintre maestrii cei mai pretuiti din perioada clasica a Ch'an-ului (Zenului) chinez. El a transmis invatatura lui Buddha discipolului sau Huang Po (Obaku), care a inaugurat doua traditii ce exista si in ziua de azi: Zenul Rinzai si Zenul Obaku. Hui Hai a fost acela care a stabilit reguli pentru templele Zen, creand astfel stilul de viata monastic ce a delimitat in mod radical Zenul chinez de predecesorul sau indian, insistand in mod special asupra importantei samu-ului si asupra faptului ca un calugar nu trebuie sa depinda de nimeni pentru a se intretine.

Hui Hai a fost cel care a permis Zenului sa supravietuiasca, fara pagube insemnate, marii proscrieri a budismului din anul 840, sustragandu-se astfel acuzatiei imperiale de parazitism. Predicile lui Hui Hai au fost stranse de catre discipolii sai in volumul Iluminarea Subita. Esenta invataturii sale o regasim intr-unul din discursurile lui: "Nici un fenomen nu s-a proclamat vreodata <>, nici unul nu a vorbit vreodata despre <>, nici unul nu a discutat vreodata despre corect sau fals, despre iluzie sau puritate. La fel, nici un spirit nu a inlantuit vreodata omul. Omul insusi isi creeaza iluziile, el insusi enunta miile de intelegeri si de opinii personale care sfarsesc prin a deveni frica si ispite nesfarsite. Intelegeti, va rog, ca infinitatea de lucruri nu se naste de la sine. Ea ia fiinta numai prin dependenta voastra de aparente. Daca veti realiza ca mintea si obiectul nu au absolut nici un contact, veti fi liberi. Fiecare din aceste fenomene este perfect acolo unde este, iar acel loc este locul iluminarii. Adevarul realizat de cei care sunt asa cum sunt nu este nici real, nici ireal."

Daca va puteti trai viata avand spiritul ca piatra sau ca lemnul nu veti mai fi manipulati nici de agregatele muritoare, nici de circumstantele existentei constiente, nici de obiectele simturilor. Nasterea si moartea vor disparea; liberi de a pleca sau de a ramane, depasind cauzele si efectele, actiunile va vor fi libere si nu veti mai fi sclavii propriilor slabiciuni. Fiinta unui asemenea om este prea vasta pentru ca infernul sau paradisul sa o poata cuprinde.


Hui Hai

Maestrul Hui Hai (in japoneza, Hyakujo Ekai), cunoscut drept "Marea Perla", a fost urmasul intru dharma al lui Ma Tsu, un eminent descendent spiritual al celui de-al saselea patriarh, Hui-Neng. Hui Hai a fost unul dintre maestrii cei mai pretuiti din perioada clasica a Zenului chinez. El a transmis invatatura lui Buddha discipolului sau Huang Po care a inaugurat doua traditii ce exista si in ziua de azi: Zenul Rinzai si Zenul Obaku.

Hui Hai a fost acela care a stabilit reguli pentru templele zen, creand astfel stilul de viata monastic ce a delimitat in mod radical Zenul chinez de predecesorul sau indian, insistand in mod special asupra faptului ca un calugar nu trebuie sa depinda de nimeni pentru a se intretine. Hui Hai a fost cel care a permis Zenului sa supravietuiasca fara mari pierderi marii proscrieri a budismului din anul 840, sustragandu-se astfel acuzatiei imperiale de parazitism.

"O zi fara munca - o zi fara mancare", a fost maxima lui Hui Hai. El a exprimat-o catre sfarsitul vietii sale, cand discipolii i-au ascuns uneltele pentru a-l impiedica sa-si continue munca grea de la camp. Aceasta fraza a avut o influenta determinanta asupra istoriei Zenului, nu numai pentru semnificatia ei sociala, ci si pentru ca exprima dimensiunea exacta a unei invataturi transmise.

Aceasta invatatura transmisa a pus de fapt bazele unei practici ce nu depinde nici de supunerea fata de altul, nici de lupta cu sine. Aceasta este cauza pentru care regulile lui Hui Hai au fost venerate de catre toti patriarhii, caci numai intelegandu-le semnificatia se poate trai in acord cu spontanul.

"Marea Perla" a scris tratatul intitulat Poarta esentiala spre Adevar prin Iluminare spontana; aici, Maestrul da interpretarea corecta a doctrinei Mahayana asa cum a fost lasata de Buddha, si care consta in a elibera mintea de toate atasamentele sale - nu numai fata de lucrurile exterioare iluzorii ci si de insasi iluzia evitarii lor - pentru a ramane in starea in care nimic nu e admis sau respins.

Cand Hui Hai propovaduia invatatura Trezirii Spontane, el preda doctrina, scopul, substanta si functiunea ei; astfel, invatatura sa consta nu numai in interpretarea justa si intelegerea corecta a teoriei ci si in realizarea practica a substantei si functiunii, care sunt cele doua aspecte esentiale ale iluminarii complete. Cu alte cuvinte, el a propovaduit adevarata Dharma inerenta fiecarui om si care nu vine din afara.

Marea Perla isi indemna cu insufletire ascultatorii sa nu-si lase mintile sa zaboveasca nicaieri, si in acelasi timp sa se fereasca de inchipuirea ne-ramanerii nicaieri, pentru ca in felul acesta o stare de atotpatrunzatoare puritate si limpezime sa se iveasca de la sine. Insa (adeptul) nu trebuie sa adere nici chiar la aceasta stare pura, pentru ca astfel sa-si desprinda mintea de toate relativitatile si sa atinga realizarea "tariei rabdatoare a Increatului", care e conditia esentiala a iluminarii complete. Invatatura Maestrului a urmat intocmai "modelul" lasat de Buddha, care, in Sutra Iluminarii Desavarsite, a spus ca ucenicii sai trebuie sa se fereasca neincetat de toate iluziile, inclusiv de ideea de a se feri de iluzii, astfel incat sa stearga complet orice urma de subiect si de obiect, pana ce nu va mai ramane nimic de evitat - caci doar atunci Iluminarea (bodhi) poate aparea pe deplin.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000E05
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - CLASIC, CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
973-9453-28-7
Traducator
Stela Ghetie Tinney

Articole