15%

Infinit si indefinit

Notiunea de limita si principiile calculului infinitezimal

Rene Guenon (Autor)

Aceasta carte a fost publicata de René Guénon in 1946, avand la baza teza sa de studii postuniversitare in filosofia stiintei, in care realizeaza o critica amanuntita asupra scrierilor matematice ale lui Leibniz. Folosind exemplul calculului infinitezimal, Guénon opune stiintele sacre, bazate pe principii transcendente care servesc drept suport pentru contemplare spirituala, stiintelor profane moderne, care sunt orientate doar catre aplicatii materiale.

Disponibil in stoc
Infinit si indefinit - Notiunea de limita si principiile calculului infinitezimal
39,95 RON 47,00 RON
(-15%)
39,95 RON 47,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
208
ISBN
978-973-111-974-8
Cod Bare EAN
5948417230298

Descriere

Aceasta carte, fiind una dintre ultimele lucrari publicate de René Guénon in timpul vietii sale, incheie o opera dedicata formularii principiilor metafizicii universale, principii in cea mai mare parte uitate sau adesea gresit intelese astazi. René Guénon si-a imprumutat terminologia din traditii diferite, in functie de subiectul abordat: hinduism, islam, crestinism sau Orientul Indepartat in Introducerea generala in studiul doctrinelor hinduse sau Marea Triada, pentru a numi doar aceste lucrari decisive. Autorul reia prezentarea principiilor metafizicii prin folosirea unor anumite concepte din matematica, precum si a vocabularului acestei discipline, foarte indragit de Guénon datorita rigorii sale absolute. Facand evidente abaterile moderne care s-au dezvoltat in limbajul matematic, el readuce asa-numitul „infinit matematic” la adevaratul sau sens si ofera astfel cititorului indicatii valoroase despre gradele de realizare metafizica.


Simbolismul matematic joaca un rol important in opera lui Guénon, matematica fiind primul sau obiect de studii universitare. Acesta l-a interesat pe Guénon in masura in care se afla la tranzitia dintre stiinta sacra si stiinta profana: dupa Guénon, Leibniz avea cunostinte de scolastica si ar fi primit transmisii de la ultimul rozacrucian autentic.


„Este un fapt cert ca matematicienii folosesc in notatia lor simboluri al caror sens nu il mai cunosc si care sunt vestigii ale unor traditii uitate; si ceea ce este mai grav nu este numai faptul ca nu se intreaba care poate fi acest sens, dar chiar ca par sa nu vrea ca acestea sa aiba unul.”

René Guénon 

CUPRINS

PREFATA        9
CUVANT-INAINTE       
17

I. Infinit si indefinit        25
II. Contradictia „numarului infinit”        37
III. Multimea nenumarabila         43 
IV. Masura continuului         51
V. Probleme ridicate de metoda infinitezimala         59
VI. „Fictiunile bine fondate”         65
VII. Gradele de infinitate         73
VIII. „Diviziunea la infinit” sau divizibilitatea indefinita         81
IX. Indefinit crescator si indefinit descrescator         91
X. Infinit si continuu         99
XI. „Legea continuitatii”         105
XII. Notiunea de limita         113
XIII. Continuitate si trecerea la limita         119
XIV. „Cantitatile evanescente”         125
XV. Zero nu este un numar         131
XVI. Notatia numerelor negative         139
XVII. Reprezentarea echilibrului fortelor         149
XVIII. Cantitati variabile si cantitati fixe         155
XIX. Diferentierile succesive         159
XX. Diferite ordine de indefinitate         163
XXI. Analitic, indefinitul este inepuizabil         171
XXII. Caracterul sintetic al integrarii         177
XXIII. Argumentele lui Zenon din Eleea         185
XXIV. Adevarata conceptie a trecerii la limita         191
XXV. Concluzie         197


Rene Guenon

René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.

Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia. 

 Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles.

 In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa. 

 Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

 Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.

Mircea A. Tamas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH029
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Rene Guenon - Les Principes du Calcul infinitesimal, Gallimard, 1946
Limba
Romana
Nr. pagini
208
ISBN
978-973-111-974-8
Traducator
Teodoru Ghiondea

Articole