Monada Hieroglifica

John Dee (Autor)

Monada hieroglifica. (Explicata in mod matematic - magic - cabalistic si analogic). Aparuta in 1564 in tipografia olandezului Willem Silvius si dedicata imparatului Maximilian - Monada hieroglifica este principala lucrare a lui John Dee. A devenit ulterior textul de baza al literaturii...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2009
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
224
ISBN
978-973-111-127-8
Cod Bare EAN
5948417190127

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Monada hieroglifica. (Explicata in mod matematic, magic, cabalistic si analogic).

Aparuta in 1564 in tipografia olandezului Willem Silvius si dedicata imparatului Maximilian, Monada hieroglifica este principala lucrare a lui John Dee. A devenit ulterior textul de baza al literaturii magice ocultiste, fiind chiar si astazi subiectul unor noi interpretari. In ciuda intinderii sale reduse, Monas hieroglyphica este unul dintre textele renascentiste cele mai influente.

Acest tratat, alcatuit din 24 de Teoreme, este construit in jurul unui simbol ezoteric conceput de insusi John Dee, numit Monas hieroglyphica. Monada lui Dee este o combinatie a semnelor celor sapte planete, impreuna cu simbolul semnului zodiacal al Berbecului, care reprezinta focul. Ar trebui sa aiba o anumita semnificatie astrala; operatiile alchimice par sa fie presupuse prin semnul de foc; este de asemenea un fel de matematica sau geometrie; dar mai ales este cabala. Este inrudita cu "alcatuirea uimitoare a literelor ebraice". Este o "gramatica cabalista". Poate fi "explicata in mod matematic, magic, cabalistic si anagogic" . Este o taina adanca cu privire la care Dee se intreaba daca nu cumva a pacatuit ca a publicat-o.

Lucrarea reuneste elemente ce tin de matematica, filosofie, alchimie si cabala, toate lucrand impreuna pentru a explica nasterea si devenirea lumii, precum si relatia dintre univers (macrocosmos) si om (microcosmos). Ceea ce il delimiteaza pe Dee de contemporanii sai este reprezentat de masura in care isi "matematizeaza" versiunea sa de cabala, eliminand in esenta din aceasta aspectele cosmologic, exegetic, mistic si profetic care ii fascinau pe umanisti. Matematician renumit, expert in navigatie si optica, Dee este un ganditor care dovedeste ceea ce acum s-ar numi "aplecare stiintifica", interesat de mecanismele naturii, in toate manifestarile si ramificatiile acesteia.

Din intreaga demonstratie expusa in lucrare, rezulta ca Monada hieroglifica alcatuita de John Dee reprezinta un simbol ce se dovedeste o reprezentare esentializata a armoniei ce guverneaza intreaga existenta.

Interesul lui Dee pentru metafizica si mistica, geometrie euclidiana si invocatii angelice este subsumat cautarii infrigurate a misterului primordial al Naturii - astfel, Dee trebuie vazut exact in lumina acestei contopiri aparent paradoxale, tipica modernitatii timpurii.

*

In afara de Monada hieroglifica a lui John Dee, prezenta editie cuprinde trei eseuri:

John Dee: cabalist crestin - Frances A. Yates

John Dee si Cabala - Karen de Leon-Jones

Semnificatia alchimica a Monadei hieroglifice de John Dee - Federico Cavallaro

Aceste eseuri abordeaza opera lui Dee din perspective diferite, evidentiind astfel multiplele fatete ale gandirii acestui autor renascentist si puternicele ei ecouri in epoca moderna.


John Dee

John Dee (1527-1608) a fost fiul unui oficial de la curtea regelui Henry al VIII-lea. S-a nascut astfel in lumea Tudorilor, cu putin timp inainte de despartirea de Roma, cand problema separarii se contura. A fost foarte apropiat de familia Dudley, adepti puternici ai reformei radicale.

Dee era de origine galeza si credea ca este urmasul unui vechi print britanic, sustinand chiar un anumit grad de inrudire cu Tudorii si regina Elisabeta I. S-a asociat puternic cu latura arthuriana, mitica si mistica a ideii elisabetane de "Imperiu britanic".

Printre miile de carti din biblioteca lui Dee se aflau scrierile mai multor autori alchimisti. Detinea o colectie impresionanta a operelor lui Lull. Avea cartile lui Pico della Mirandola si ale lui Reuchlin. Detinea celebrele lucrari De occulta philosophia de Agrippa si De harmonia mundi a lui Georgi. Desi aceste opere au format miezul bibliotecii lui Dee si au ocupat centrul gandirii sale, acea biblioteca si acea gandire cuprindeau o mare bogatie de cunostinte stiintifice de toate genurile. Ca un adevarat spirit al Renasterii, Dee a cautat sa asimileze intregul domeniu al cunoasterii disponibil in vremea aceea.

Cunoscut drept unul dintre cei mai invatati oameni ai epocii sale si educat in traditia umanista pluralista, care reunea neoplatonismul, neopitagorismul, hermetismul, alchimia si cabala, John Dee  se afla la granita cu modernitatea, modernitate care va conduce traditia umanista catre un intreg sincretist. El este cel care avea sa transforme sincretismul in sinteza.

 

Carti din colectia Quinta essentia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U12
Anul aparitiei
2009
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-127-8
Traducator
Alexandru Anghel

Articole