Evagrie Ponticul

Scrieri alese

Categorii: CLASIC , Crestinism , Crestinism - CLASIC

Opera lui Evagrie a ajuns pana la noi - dar in conditii particulare ce tin de compromisul lui Evagrie cu origenismul. Iata motivul pentru care - la al cincilea conciliu ecumenic de la Constantinopol din 553 - Evagrie este anatemizat impreuna cu Origen si Didim cel Orb. Origenismul condamnat atunci...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Scrieri alese
Opera lui Evagrie a ajuns pana la noi - dar in conditii particulare ce tin de co...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Opera lui Evagrie a ajuns pana la noi, dar in conditii particulare ce tin de compromisul lui Evagrie cu origenismul. Iata motivul pentru care, la al cincilea conciliu ecumenic de la Constantinopol din 553, Evagrie este anatemizat impreuna cu Origen si Didim cel Orb. Origenismul condamnat atunci este insasi doctrina lui Evagrie, in special hristologia sa. Ca urmare, partile incriminate ale operei sale au disparut din traditia manuscrisa greaca dar s-au pastrat in alte traditii. Grecii, in schimb, i-au salvat mai ales tratatele ascetice, unde marile teze origeniste nu pareau sa apara.

Trei carti sunt grupate de Evagrie insusi, formand un fel de trilogie:

- Tratatul practic, alcatuit din o suta de capete despre invatatura practica, calea prin care monahul dobandeste nepatimirea.

- Gnosticul, un opuscul format din cincizeci de capete, care s-a pastrat integral doar in siriaca si armeana. In el este vorba despre gnostic, adica despre cel care, ajuns la nepatimire, se bucura de contemplatia spirituala, fiind capabil la randul sau sa-i invete si pe altii. Aceasta scriere este strans legata de Tratatul practic.

- Capete gnostice, formata din sase centurii incomplete (de cate nouazeci de sentinte) este marea lucrare doctrinala a lui Evagrie. Aceasta contine in principal, intr-o forma mai mult sau mai putin ezoterica, marile teme origeniste care au fost anatemizate la conciliul din 553: preexistenta sufletelor in stare de intelecte pure, apokatastaza, etc..

Aceste trei carti retraseaza, ele singure, principalele etape ale vietii spirituale, care se imparte in mod esential in practike si gnostike. Practike presupune ascetul deja stabilit in viata anahoretica.

Doua carti al lui Evagrie sunt special consacrate definirii notiunilor monastice fundamentale. E vorba de Bazele vietii monastice, numita adesea in traditia manuscrisa Schita despre nevointa si linistire in viata monahala. Destinata incepatorilor, ea defineste trasaturile specifice vietii monastice si conditiile cerute pentru a fi calugar: celibatul, renuntarea la lume, saracia, singuratatea mai ales, munca manuala. Cealalta, intitulata Cuvant catre Evloghie, a circulat in variante grecesti si siriace.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia