15%

Miliarde si miliarde

Ganduri despre viata si moarte in pragul mileniului

Carl Sagan (Autor)

In ultima sa carte, Carl Sagan isi arata inca o data capacitatea extraordinara de a explica misterele vietii si maretia universului publicului general. Sagan aplica ceea ce stim despre stiinta, matematica si spatiu in viata de zi cu zi, precum si in explorarea multor intrebari esentiale referitoare la mediu si viitorul nostru. Miliarde si miliarde este o calatorie vertiginoasa prin o gama larga de subiecte precum, inventarea sahului, posibilitatea vietii pe Marte, relatia dintre Statele Unite si Rusia, ciocnirea credintei religioase si a rationalismului stiintific, incalzirea globala, dezbaterea avortului si evolutia cooperarii si a altruismului.

Disponibil in stoc
Miliarde si miliarde - Ganduri despre viata si moarte in pragul mileniului
32,30 RON 38,00 RON
(-15%)
32,30 RON 38,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
MATHESIS
Anul publicarii
2019
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
272
ISBN
978-973-111-703-4
Cod Bare EAN
5948417280170

Descriere

In ultima carte a uimitoarei sale cariere, Carl Sagan examineaza intr-un mod stralucitor problemele arzatoare ale vietii noastre, ale lumii noastre si ale universului ce ne inconjoara. Aceste eseuri luminoase si atractive strabat atat imensitatea cosmosului, cat si intimitatea mintii omenesti, incercand sa raspunda la intrebari fascinante despre originea si despre sfarsitul universului, precum si despre felul in care putem aduce impreuna stiinta si compasiunea pentru a intampina provocarile secolului XXI. In aceasta carte, cititorul poate arunca o privire asupra cugetarilor lui Sagan despre iubire, moarte si Dumnezeu, in lupta purtata de acesta cu o boala mortala. Privind neincetat in viitor si fiind patruns de scanteia curiozitatii sale neostenite, Miliarde si miliarde este marturia uneia dintre cele mai mari gandiri stiintifice a vremurilor noastre.

*

„Poate ca subprodusul cel mai socant al revolutiei stiintifice a fost dezmintirea catorva dintre crezurile noastre cele mai pretuite si mai reconfortante. Avanscena antropocentrica ordonata a stramosilor nostri a fost inlocuita de un Univers imens, rece si indiferent, in care oamenii sunt surghiuniti in obscuritate. Dar eu vad aparitia in constiinta noastra a unui Univers magnific, a carui ordine eleganta si complexa depaseste cu mult tot ce si-au imaginat predecesorii nostri. Iar daca multe lucruri despre Univers pot fi intelese in termenii catorva legi simple ale naturii, cei care doresc sa creada in Dumnezeu pot, desigur, sa atribuie acele frumoase legi unei Ratiuni subiacente intregii naturi. In conceptia mea insa este cu mult mai bine sa intelegem Universul asa cum este, decat sa pretindem un Univers asa cum am dori noi sa fie.”


„Lumea este atat de minunata, cu atat de multa iubire si profunzime morala, incat nu exista niciun motiv sa ne amagim cu povesti frumoase pentru care exista prea putine dovezi. Eu cred ca, in vulnerabilitatea noastra, este cu mult mai bine sa privim Moartea in fata si sa fim recunoscatori in fiecare zi pentru scurta, dar magnifica oportunitate pe care ne-o ofera viata.”

Carl Sagan, Miliarde si miliarde


CUPRINS


Partea intai

PUTEREA SI FRUMUSETEA CUANTIFICARII ..... 9


1. MILIARDE SI MILIARDE ..... 11
2. TABLA DE SAH PERSANA ..... 20
3. VANATORII DE LUNI SEARA ..... 32
4. PRIVIREA LUI DUMNEZEU SI ROBINETUL CARE PICURA ..... 43
5. PATRU INTREBARI COSMICE ..... 58
6. CATI SORI, ATATEA LUMI ..... 67


Partea a doua

CE CONSERVA CONSERVATORII? ..... 75


7. LUMEA CARE A VENIT PRIN POSTA ..... 77
8. MEDIUL: UNDE ESTE PRUDENTA? ..... 83
9. CRESUS SI CASANDRA ..... 93
10. LIPSESTE O BUCATA DE CER ..... 100
11. AMBUSCADA: INCALZIREA LUMII ..... 118
12. IESIRE DIN AMBUSCADA .....139
13. RELIGIA SI STIINTA: O ALIANTA ..... 161


Partea a treia

UNDE MINTILE SI INIMILE SE CIOCNESC ..... 173


14. DUSMANUL COMUN ..... 175
15. AVORTUL: ESTE POSIBIL SA FII ATAT IN FAVOAREA VIETII, CAT SI A LIBERTATII DE OPTIUNE? ..... 191
16. REGULILE JOCULUI ..... 211
17. GETTYSBURG SI ACUM ..... 225
18. SECOLUL XX ..... 239
19. IN VALEA UMBRELOR ..... 250


EPILOG ..... 260


Multumiri ..... 267


Referinte ..... 269


Carl Sagan

Carl Sagan a fost Profesor de Astronomie si Stiinte Spatiale David Duncan si Director pentru Studii Planetare la Universitatea Cornell. El a jucat un rol de prim rang in programul spatial american inca de la inceputurile sale. A fost consultant si consilier al NASA incepand cu anii 1950, i-a instruit pe astronautii misiunilor Apollo inaintea zborurilor spre Luna si a facut parte din echipa de experimentatori pentru expeditiile Mariner, Viking, Voyager si Galileo spre planete. A contribuit la rezolvarea misterelor temperaturii ridicate de pe Venus (raspunsul: un efect de sera masiv), a schimbarilor sezoniere de pe Marte (raspunsul: praful spulberat de vant) si a cetii rosi-atice de pe Titan (raspunsul: molecule organice complexe).

Pentru munca sa, Dr. Sagan a primit medaliile NASA: pentru Realizari Stiintifice Exceptionale, (de doua ori) pentru Servicii Publice Remarcabile si Apollo Achievement Award. Asteroidul 2709 poarta numele lui Sagan. A fost, de asemenea, distins de Societatea Astronautica Americana cu Premiul pentru Astronautica John F. Kennedy („pentru contributiile sale extraordinare la dezvoltarea stiintei planetare… in calitate de savant specialist atat in astronomie, cat si in biologie, Dr. Sagan a adus contributii esentiale in studiul atmosferelor planetare, al suprafetelor planetare, al istoriei Pamantului si al exobiologiei. Multi dintre cei mai productivi planetologi activi in prezent sunt fostii sau actualii lui studenti si colaboratori”).

 

 

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00TH017
Anul aparitiei
2019
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Billions & Billions: Thoughts on Life and Death at the Brink of the Millennium
Teme de interes
Carl Sagan - Stiinta ca lumina in intuneric, Stiinta pe intelesul tuturor, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-973-111-703-4
Traducator
Walter Fotescu

Articole