Viata Sf. Simeon Noul Teolog

Cum episodul referitor la condamnarea lui Simion de catre autoritatea ecleziastica retine doar acuza de cult pentru parintele spiritual - vom spune - odata cu J. Gouillard - ca intreaga gandire a lui Simeon are la baza un principiu care explica extrema coerenta a operei lui si darzenia...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Viata Sf. Simeon Noul Teolog
Colectia
SPIRITUALITATE CRESTINA
Anul publicarii
2004
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
208
ISBN
973-9453-86-4
Cod Bare EAN
5948417030119

Descriere

Cum episodul referitor la condamnarea lui Simion de catre autoritatea ecleziastica retine doar acuza de cult pentru parintele spiritual, vom spune, odata cu J. Gouillard, ca "intreaga gandire a lui Simeon are la baza un principiu care explica extrema coerenta a operei lui si darzenia neclintita a conduitei sale: cel ce a fost botezat nu pune in valoare efectele botezului primit decat daca ajunge sa fie constient de prezenta Duhului Sfant in el, si sa vada lumina slavei lui Dumnezeu. Curatirea sufletului si practica ascultarii poruncilor sunt subsumate acestei harisme. Fara ea, ar insemna sa dam dovada de multa indrazneala pentru a invoca botezul sau a pretinde ca cineva poate lega sau dezlega, fie el preot sau episcop."

Aceasta pozitie a lui Simeon a ridicat ierarhia impotriva sa, din care cauza a fost intarziata si raspandirea gandirii sale pana in vremea lui Grigorie Sinaitul. La drept vorbind, conceptia lui nu este intrutotul noua: actualizarea botezului, constiinta supranaturalului, viziunile luminoase, caracterul haristmatic al jurisdictiei recunoscute calugarilor care nu sunt preoti etc., sunt tot atatea principii familiare unei parti a traditiei monahale.

Originalitatea lui Simeon poate fi explicata prin experienta sa intima si timpurie legata de unitatea si interdependenta aspectelor aratate mai sus. Cu aceste elemente el a construit un sistem nou si riguros care il situeaza in primul rand al misticilor bizantini.


Sf. Nichita Stithatul

Ieromonah la manastirea Studion din capitala imperiului bizantin, Nichita Stithatul a fost ucenicul si totodata biograful sfantului Simeon Noul Teolog (917-1022). Despre propria lui viata nu se pot spune prea multe, doar atat cat lasa sa transpara unele scrieri ale sale (Viata sfantului Simeon) - care furnizeaza elemente tinand mai degraba de o biografie spirituala decat de una temporala - sau anumite imprejurari ce il aduc in prim-plan (intalnirea cu cardinalul Humbert, la 1054, cand are loc despartirea bisericilor).

S-a nascut cam pe la 1005 caci, dupa propria-i afirmatie, in 1022 cand sfantul Simeon moare, el era "inca prea crud si novice intr ale cunoasterii, pe obraji abia incepeau sa mi dea tuleiele". La varsta de paisprezece ani  intra la manastire, fara sa fi avut prea mult timp pentru studiu. Insa revelatii divine vor compensa lipsa culturii sale profane, atunci cand, matur fiind, va scrie in cinstea lui Simeon Studitul si a lui Simeon Noul Teolog panegirice si imnuri, socotite lucrari de mare valoare literara. Tuns in monahism, devine ucenicul sfantului Simeon, care ii incredinteaza, dintre toti discipolii sai, sarcina de a-i copia scrierile, adica mostenirea sa spirituala pentru Biserica lui Hristos si pentru viitorime.

Insa o serie de dispute cu monahii de la Studion precum si infruntarile teologice ale timpului care ii solicita prezenta, il determina sa paraseasca pentru o vreme manastirea. Reintors, incepe sa publice scrierile sfantului Simion si sa-i scrie Viata, achitandu-se astfel, cu o intarziere de treisprezece ani, de angajamentul pe care il luase fata de parintele sau duhovnicesc. Aceasta biografie a unui om cu totul remarcabil, alaturi de scrierile propriu-zise ale lui Simeon Noul Teolog vor influenta hotarator intreaga mistica rasariteana.

Sa mai spunem ca Viata sfantului Simeon a cunoscut doua versiuni: una extinsa, din pacate pierduta, cealalta, scurta, care a circulat pana in prezent in diferite limbi. Aceasta scriere a lui Nichita Stithatul a aparut pentru prima oara in romaneste in 1835, in Vietile sfintilor, pag. 258-284.  Prezenta editie a fost realizata folosind ca sursa: Viata sfantului nostru Parinte Simeon Noul Teolog, preot si egumen al manastirii Sfantul Mamas din Xirokerkos, text grec insotit de o introducere si note critice de Irenee Hausherr, si traducere in limba franceza realizata de Irenee Hausherr in colaborare cu Gabriel Horn, ambele texte fiind publicate de PONT. INSTIT. ORIENTALIUM STUDIORUM, Roma, 1928.

*

Desi este cunoscut mai ales pentru Viata sfantului Simeon, nu trebuie uitat ca Nichita Stithatul a fost, dupa cum afirma el insusi, indrumator duhovnicesc si mai tarziu egumen al manastirii Studion. Marturisirile lui privind propriile experiente mistice se regasesc in toate scrierile sale. Patrologia greaca cuprinde, in vol. 120, 851, cea mai importanta lucrare a sa, Trei sute capete practice, gnostice si teologice  consacrate vietii spirituale: viata activa, contemplatia firilor, cunoasterea lui Dumnezeu sau teologia. Lectura lor ne va arata ca Nichita Stithatul, fara a avea fervoarea lui Simeon si fara sa fie neaparat un original, interpreteaza mai filosofic si mai sistematic, dar in acelasi spirit al traditiei monahale  bizantine.

Carti din colectia Spiritualitate crestina

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000C11
Anul aparitiei
2004
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
208
ISBN
973-9453-86-4
Traducator
Ilie Iliescu

Articole