15%
Rene Guenon

Iluziile ocultismului modern in cautarea spirituala - Eseuri despre spiritism, teozofism si reincarnare

Exista reincarnare? Este acelasi lucru cu metempsihoza sau cu transmigrarea? Putem comunica in mod real cu spiritele mortilor? Ce este satanismul? Este teozofismul o religie? Este acelasi lucru cu teozofia? O multime de intrebari care isi gasesc raspunsuri si explicatii in paginile acestei carti, din partea unuia dintre cei mai redutabili metafizicieni ai tuturor timpurilor, ale carui idei fara compromis sunt extrase din Traditia primordiala, de la care nu se abate sub nicio forma.

Disponibil in stoc
Iluziile ocultismului modern in cautarea spirituala - Eseuri despre spiritism, teozofism si reincarnare
Exista reincarnare? Este acelasi lucru cu metempsihoza sau cu transmigrarea? Put...
45,05 RON 53,00 RON
(-15%)
45,05 RON 53,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Acest volum reuneste laolalta texte extrase din L'Erreur spirite (Eroarea spiritista) si Le Théosophisme: histoire d'une pseudo-religion (Teozofismul: istoria unei pseudo-religii), relevante pentru neintelegerile si derapajele spirituale specifice lumii moderne. René Guénon critica in mod argumentat o serie de idei tangente cu spiritualitatea, care apartin lumii moderne instrainate de Traditie, o lume fascinata de „fenomene” mai mult sau mai putin paranormale, care insa nu au nicio legatura cu Realitatea.

Teozofismul nu este acelasi lucru cu teozofia. Din punct de vedere istoric, termenul „teozofie” se refera la o serie de doctrine de inspiratie religioasa sau chiar mistica ce provin in intregime din traditia occidentala, a carei baza este intotdeauna crestinismul. Reprezentanti ai teozofiei pot fi considerati Jacob Böhme, Gichtel, William Law, Jane Lead, Swedenborg, Louis-Claude de Saint-Martin, Eckartshausen.

Contrar celor de mai sus, „Societatea Teozofica” ce practica teozofismul a fost fondata in 1875 de catre Helena Petrovna Blavatsky, impreuna cu colonelul Henry Steel Olcott si William Quan Judge, avand sediul in India, la Chennai. In afara de ideile teozofice cu care fondatorii erau familiari si pe care le imbratisau, invataturile teozofismului constau dintr-un sincretism ce uneste budis-mul, hinduismul si in general toate traditiile religioase.

„[…] putem, in doua cuvinte, sa spunem ca eroarea consta in special in aceasta: potrivit spiritismului, moartea nu schimba nimic, cu exceptia faptului ca trupul a disparut, sau mai degraba a fost separat de celelalte doua elemente, care raman unite unul cu celalalt ca inainte; cu alte cuvinte, mortii s-ar deosebi de cei vii doar prin faptul ca ar avea un element mai putin, corpul.” L'Erreur spirite (Eroarea spiritistă)

*

„Incepand cu Descartes, occidentalii moderni concep fiinta umana ca alcatuita din doua elemente: trup si suflet (sau spirit – denumirile nu sunt clar definite si sunt adesea interschimbabile). Din punct de vedere traditional, insa, fiinta Om este alcatuita in mod ternar din trup, suflet si spirit, unde sufletul este acea instanta de care este nevoie pentru ca sa se poata crea o legatura reala si autentica intre trup si spirit. Lipsa acestei conceptii ternare a dus la o serie de confuzii si dificultati de intelegere dintre care spiritismul este doar un exemplu. Toate aceste conceptii s-ar clarifica in totalitate daca ar fi cunoscute in mod real doctrinele traditionale, in primul rand cele orientale, dar si cea crestina occidentala, fata de care omul modern s-a distantat cel mai mult.”


CUPRINS

SELECTIE DE STUDII DIN L’ ERREUR SPIRITE (EROAREA SPIRITISTA)
Reincarnarea          11
Extravagantele reincarnationiste         43
Despre satanism         63
Definitia spiritismului         93
Originile spiritismului         103
Explicatia fenomenelor         117
Concluzie         149

SELECTIE DE STUDII DIN: LE THEOSOPHISME – HISTOIRE D’UNE PSEUDO-RELIGION (TEOZOFISMUL – ISTORIA UNEI PSEUDO-RELIGII)
Teozofie si Teozofism         159
Principalele idei ale invataturii teozofiste         165
Teozofismul si Protestantismul         181
Antropozofia lui Rudolf Steiner         189
Teozofismul si religiile         202
Crestinismul ezoteric         210
Concluzie         217

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia