15%

Iluziile ocultismului modern in cautarea spirituala

Eseuri despre spiritism, teozofism si reincarnare

Rene Guenon (Autor)

Descopera si intelege contextul cultural si istoric in care au aparut miscari spirituale si religioase precum spiritismul si teozofia!

Acest volum reuneste laolalta texte extrase din L'Erreur spirite (Eroarea spiritista) si Le Théosophisme: histoire d'une pseudo-religion (Teozofismul: istoria unei pseudo-religii), relevante pentru neintelegerile si derapajele spirituale specifice lumii moderne. René Guénon critica in mod argumentat o serie de idei tangente cu spiritualitatea, care apartin lumii moderne instrainate de Traditie, o lume fascinata de „fenomene” mai mult sau mai putin paranormale, care insa nu au nicio legatura cu Realitatea.


Disponibil in stoc
Iluziile ocultismului modern in cautarea spirituala - Eseuri despre spiritism, teozofism si reincarnare
45,05 RON 53,00 RON
(-15%)
45,05 RON 53,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
ISBN
978-973-111-975-5
Cod Bare EAN
5948417230342

Descriere

Exista reincarnare? Este acelasi lucru cu metempsihoza sau cu transmigrarea? Putem comunica in mod real cu spiritele mortilor? Ce este satanismul? Este teozofismul o religie? Este acelasi lucru cu teozofia? O multime de intrebari care isi gasesc raspunsuri si explicatii in paginile acestei carti, din partea unuia dintre cei mai redutabili metafizicieni ai tuturor timpurilor, ale carui idei fara compromis sunt extrase din Traditia primordiala, de la care nu se abate sub nicio forma.


„[…] putem, in doua cuvinte, sa spunem ca eroarea consta in special in aceasta: potrivit spiritismului, moartea nu schimba nimic, cu exceptia faptului ca trupul a disparut, sau mai degraba a fost separat de celelalte doua elemente, care raman unite unul cu celalalt ca inainte; cu alte cuvinte, mortii s-ar deosebi de cei vii doar prin faptul ca ar avea un element mai putin, corpul.” 

L'Erreur spirite (Eroarea spiritistă)

*

Teozofismul nu este acelasi lucru cu teozofia. Din punct de vedere istoric, termenul „teozofie” se refera la o serie de doctrine de inspiratie religioasa sau chiar mistica ce provin in intregime din traditia occidentala, a carei baza este intotdeauna crestinismul. Reprezentanti ai teozofiei pot fi considerati Jacob Böhme, Gichtel, William Law, Jane Lead, Swedenborg, Louis-Claude de Saint-Martin, Eckartshausen.

Contrar celor de mai sus, „Societatea Teozofica” ce practica teozofismul a fost fondata in 1875 de catre Helena Petrovna Blavatsky, impreuna cu colonelul Henry Steel Olcott si William Quan Judge, avand sediul in India, la Chennai. In afara de ideile teozofice cu care fondatorii erau familiari si pe care le imbratisau, invataturile teozofismului constau dintr-un sincretism ce uneste budismul, hinduismul si in general toate traditiile religioase.


„Incepand cu Descartes, occidentalii moderni concep fiinta umana ca alcatuita din doua elemente: trup si suflet (sau spirit – denumirile nu sunt clar definite si sunt adesea interschimbabile). Din punct de vedere traditional, insa, fiinta Om este alcatuita in mod ternar din trup, suflet si spirit, unde sufletul este acea instanta de care este nevoie pentru ca sa se poata crea o legatura reala si autentica intre trup si spirit. Lipsa acestei conceptii ternare a dus la o serie de confuzii si dificultati de intelegere dintre care spiritismul este doar un exemplu. Toate aceste conceptii s-ar clarifica in totalitate daca ar fi cunoscute in mod real doctrinele traditionale, in primul rand cele orientale, dar si cea crestina occidentala, fata de care omul modern s-a distantat cel mai mult.”

René Guénon


CUPRINS

SELECTIE DE STUDII DIN L’ ERREUR SPIRITE (EROAREA SPIRITISTA)

Reincarnarea          11
Extravagantele reincarnationiste         43
Despre satanism         63
Definitia spiritismului         93
Originile spiritismului         103
Explicatia fenomenelor         117
Concluzie         149

SELECTIE DE STUDII DIN: LE THEOSOPHISME – HISTOIRE D’UNE PSEUDO-RELIGION
(TEOZOFISMUL – ISTORIA UNEI PSEUDO-RELIGII)

Teozofie si Teozofism         159
Principalele idei ale invataturii teozofiste         165
Teozofismul si Protestantismul         181
Antropozofia lui Rudolf Steiner         189
Teozofismul si religiile         202
Crestinismul ezoteric         210

Concluzie         217


Rene Guenon

René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.

Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia. 

 Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles.

 In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa. 

 Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

 Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.

Mircea A. Tamas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH034
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
L'Erreur spirite, Marcel Riviere, 1923 * Le Theosophisme: histoire d'une pseudo-religion, La Nouvelle Librairie, 1921
Limba
Romana
ISBN
978-973-111-975-5
Traducator
Teodoru Ghiondea

Articole