Cartea Figurilor Hieroglifice - Dorinta Dorita

Nicolas Flamel (Autor)

CARTEA FIGURILOR HIEROGLIFICE (care CUPRINDE explicatia figurilor hieroglifice - LASATA IN cimitirul Sfintilor Inocenti DIN Paris) DORINTA DORITA (SAU COMOARA FILOSOFIEI SAU CARTEA CELOR CINCI CUVINTE) A existat cu adevarat Piatra Filosofala? A fost transmutat plumbul in aur?...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Cartea Figurilor Hieroglifice - Dorinta Dorita
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2009
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
176
ISBN
978-973-111-121-6
Cod Bare EAN
5948417190110

Descriere

CARTEA FIGURILOR HIEROGLIFICE (care CUPRINDE explicatia figurilor hieroglifice, LASATA IN cimitirul Sfintilor Inocenti DIN Paris)

DORINTA DORITA (SAU COMOARA FILOSOFIEI SAU CARTEA CELOR CINCI CUVINTE)

A existat cu adevarat Piatra Filosofala? A fost transmutat plumbul in aur? Sau "aurul" despre care vorbesc alchimistii era mai degraba un simbol al unei desavarsiri spirituale care putea aduce chiar nemurirea? Daca multi alchimisti nu au cunoscut decat deceptia ca rezultat al muncii lor, Nicolas Flamel pare sa fi dobandit, practicand alchimia cu o perseverenta singulara, o avere impresionanta pentru vremea sa.

Cartea figurilor hieroglifice prezinta istoria cautarii sale, starnita de descoperirea unui manuscris foarte vechi, ornat cu frumoase anluminuri (Cartea lui Abraham Evreul). Marturie a succesului acestei cautari stau operele sale de binefacere, bisericile si capelele pe care le-a construit si pe care le-a ornat cu statui si desene incarcate cu caractere simbolice. Taina acestor misterioase hieroglife a preocupat generatii intregi de cautatori, care un incercat sa descopere istoria lui secreta si procesul prin care a realizat Magnum Opus.

La aproape sase veacuri de la moartea sa, mitul lui Nicolas Flamel nu numai ca nu s-a stins, ci cunoaste o raspandire din ce in ce mai mare. Tinerii iubitori ai lui Harry Potter sau cititorii cartilor lui Michael Scott cresc cu imaginea unui alchimist nemuritor, care in urma cu mai bine de sase sute de ani obtinea Piatra Filosofala. Iar omul de la inceputul celui de-al treilea mileniu are nevoie mai mult ca oricand de astfel de mituri, care pot duce la renasterea increderii in propria capacitate de evolutie spirituala.

Marius Cristian Ene

CUPRINS

CUVANT INTRODUCTIV 5

A). Nicolas Flamel omul: un destin construit in jurul unei carti 5

Franta secolului al XIV lea, intre Marea ciuma si Razboiul de o suta de ani 5

Nicolas Flamel si atelierul sau din Paris 7

Cartea care i-a schimbat viata 9

Un mister care nu se lasa dezvaluit 12

Calatoria lamuritoare 13

Incununarea cautarii 16

Marturii pentru urmasi 17

Cartea figurilor hieroglifice - fictiune sau realitate? 19

B). Nicolas Flamel personajul: de la reprezentarile medievale la Harry Potter 21

Reprezentarile pe edificiile din Paris: primul pas spre legenda 21

Aparitia cartilor: consacrarea legendei, dar si aparitia controverselor 25

Nicolas Flamel si literatura secolului al XIX lea 30

Nicolas Flamel si literatura contemporana 35

CARTEA FIGURILOR HIEROGLIFICE

[PREAMBUL] 41

INTRODUCERE 43

CAPITOLUL I

Interpretari teologice care pot fi date acestor hieroglife, dupa parerea mea 60

CAPITOLUL II

Interpretarile filosofice, conform Magisteriului lui Hermes 65

CAPITOLUL III

Explicatia acestei figuri, cu ajutorul Focului 69

CAPITOLUL IV

Explicatia acestei figuri 73

CAPITOLUL V

Explicatia acestei figuri 81

CAPITOLUL VI

Explicatia acestei figuri 87

CAPITOLUL VII

Explicatia acestei figuri 93

CAPITOLUL VIII

Explicatia acestei figuri 97

CAPITOLUL IX

Explicatia acestei figuri 101

CAPITOLUL X

Explicatia acestei figuri 105

Note la Cartea figurilor hieroglifice 107

DORINTA DORITA

Cuvant introductiv.: Dorinta dorita sau alchimia ca "leac" 125

PRIMUL CUVANT al Filosofilor 134

AL DOILEA CUVANT al Filosofilor 135

AL TREILEA CUVANT al Filosofilor 136

AL PATRULEA CUVANT al Filosofilor 137

AL CINCILEA CUVANT al Filosofilor 139

AL SASELEA CUVANT al Filosofilor 142

Note la Dorinta dorita 165

Bibliografie selectiva 172


Nicolas Flamel

Nicolas Flamel s‑a nascut cel mai probabil in jurul anului 1340 (desi exista si surse care indica 1330 ca data a nasterii sale), in localitatea Pontoise, aflata la sapte leghe departare de Paris, si a murit in 1418. In ciuda "mijloacelor reduse" ale parintilor sai, Flamel primeste o buna educatie si invata "putina latina".

Inca din tinerete, Nicolas s‑a ocupat cu copierea manuscriselor, slujba in care s‑a dovedit foarte destoinic si astfel a ajuns sa detina propriul atelier in Paris. Aici se ocupa nu numai cu copierea unor vechi manuscrise, ci si cu comertul cu carti vechi. De asemenea, si‑a diversificat munca, devenind librar‑jurat, adica negustor insarcinat sa vanda copiile manuscriselor originale sub supravegherea Universitatii din Paris, in fata careia prestase un juramant.

Ajungand la o situatie materiala infloritoare, si‑a permis sa angajeze cativa copisti. In felul acesta, i‑a ramas mai mult timp pentru a se adanci in studiul vechilor manuscrise si treptat a devenit pasionat de alchimie si hermetism.

In jurul anului 1370 se casatoreste cu Perenelle, o vaduva ce detinea o mica proprietate in Paris. Impreuna au format un cuplu ideal, marturie stand numeroasele referiri ale lui Flamel la sotia sa, in toate lucrarile pe care le‑a scris, si durerea care razbate din paginile acestora atunci cand se refera la moartea ei.

In jurul varstei de 35 de ani Flamel intra in posesia unui manuscris rar, Cartea lui Abraham Evreul,  care avea sa ii schimbe intreaga viata. Pentru a putea descifra aceasta carte, va consulta pe unii din carturarii epocii si va intreprinde diverse calatorii. In 1382, urmand indicatiile din carte, Flamel reuseste, dupa ce in prealabil efectuase operatii alchimice timp de mai bine de 20 de ani, sa desavarseasca Opus Magnum. Ulterior, repeta aceasta operatie de inca doua ori, pentru ca, spune el, "imi facea foarte mare placere sa vad si sa contemplu in vase lucrarile admirabile ale Naturii".

Impreuna, cei doi soti, detinatori ai unei averi considerabile pentru acele vremuri,  intemeiaza si asigura o renta permanenta pentru nu mai putin de paisprezece spitale din Paris. De asemenea, construiesc trei capele, ofera donatii si rente pentru sapte biserici, carora le repara si cimitirele, si fac mult bine vaduvelor, orfanilor si oamenilor saraci in general. Cei doi au continuat aceasta activitate filantropica pana la moartea lui Perenelle. Atunci Nicolas Flamel, ramas singur, se dedica scrisului. Recunoscator pentru cunoasterea dobandita, nu o pastreaza numai pentru sine, ci o pune si la dispozitia celor care ar dori sa il urmeze pe calea ilustrata de enigmaticele figuri ale cartii lui Abraham Evreul.

In urma lui Flamel au ramas o serie de marturii in piatra, asezate de el in diferite locatii din Paris, si, mai ales, cele asternute pe hartie. Acestea sunt:

- Cartea figurilor hieroglifice;

- Marea explicatie a Pietrei filosofale. Pentru transmutarea tuturor metalelor.

- Mic tratat de alchimie intitulat Sumarul filosofic (lucrare redactata in 960 de versuri);

- Dorinta dorita;

- Breviarul;

- Cartea spalarilor;

- Testamentul lui Nicolas Flamel;

Mai presus de toate, in urma sa a ramas o legenda, care a continuat sa fascineze generatii intregi de cautatori, atat dintre aceia care vedeau in alchimie un simplu procedeu de transmutare a metalelor in aur, cat mai ales dintre aceia care urmareau sa se "transmute" pe ei insisi in "laboratorul" propriei desavarsiri spirituale.  

 Marius Cristian Ene

Carti din colectia Quinta essentia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U11
Anul aparitiei
2009
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-973-111-121-6
Traducator
Marius Cristian Ene

Articole