Comentariu alegoric al legilor sfinte dupa lucrarea de sase zile

Acest opus face parte dintr‑un corpus de aproximativ 50 de scrieri - redactate in greaca si cuprinzand comentarii biblice foarte apropiate de omi�liile rabinice cunoscute sub numele de midrasim. Este o carte foarte importanta pentru studiul inceputurilor patrologiei crestine - de vreme ce...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Comentariu alegoric al legilor sfinte dupa lucrarea de sase zile
Colectia
CARTI FUNDAMENTALE
Anul publicarii
2006
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
256
ISBN
973-7970-60-8
Cod Bare EAN
5948417022022

Descriere

Acest opus face parte dintr‑un corpus de aproximativ 50 de scrieri, redactate in greaca si cuprinzand comentarii biblice foarte apropiate de omiliile rabinice cunoscute sub numele de midrasim. Este o carte foarte importanta pentru studiul inceputurilor patrologiei crestine, de vreme ce comentariile philoniene au fost imitate de primii scriitori bisericesti: Origen si Clement Alexandrinul si, prin intermediul lor, de Sfintii Parinti: Grigorie de Nyssa, Dionisie Areopagitul, Ambrozie, Maxim Marturisitorul etc.

Desi autorul sau n‑a fost un scriitor crestin, interpretarile sale se apropie foarte mult de cele date de crestini Vechiului Testament. Comentariul ... este de asemenea important prin faptul ca se constituie poate intr‑un prim exemplu de intertextualitate: el face dovada ca se pot citi, unele prin altele, textele fundamentale a doua (cel putin) culturi, scrierile filosofilor greci (cu precadere cele presocratice, stoice, platonice si aristotelice) si cele sacre ebraice (Geneza, Exodul, Numerii, Leviticul si Deuteronomul).

Cartea aceasta poate fi utila si celor ce sunt preocupati de studiul comparat al mentalitatilor si al ideilor filosofice si religioase, fiindca autorul ei pune in lumina punctele comune,in care se intalneste gandirea grecilor cu cea a evreilor, ca si punctele care le deosebesc fundamental. De fapt Comentariul... este o imagine a Alexandriei elenistice in care au coexistat si s‑au influentat reciproc, migrand unul spre celalalt si contribuind unul la evolutia celuilalt, doua vechi modele culturale si prin excelenta particulare, prin esenta lor unul filosofic, bazat pe exercitiul ratiunii si unul teologic, bazat pe exercitiul pietatii si al credintei si pe Legamantul cu Dumnezeu IAHVE.


Philon Din Alexandria

Numele sub care a ramas cunoscut posteritatii autorul Comen­ta­riului… este PHILON DIN ALEXANDRIA, PHILON ALEXANDRINUL sau PHILON IUDEUL. Acest nume indica locul sau de nastere, Alexandria din Egipt, si originea sa iudaica. Philon s‑a nascut si a trait asadar in afara Palestinei, in Diaspora prin urmare. Jean Danielou il considera „cel mai eminent repre­zen­tant al iudaismului Diasporei si in special al iudaismului alexan­drin, principalul sau centru”. A fost insa, in acelasi timp, si un „pios rabin”, credincios traditiilor, credintelor, cultului, religiei mozaice si Dumnezeului Parintilor lui Israel, al lui Avraam, Iacov si Isaac.

Viata lui Philon din Alexandria este putin cunoscuta, totusi cateva episoade, cateva evenimente istorice la care a luat parte si al caror deznodamant l‑a influentat sunt relatate pe larg in opu­surile sale Legatio ad Caium si In Flaccum. De asemenea contempo­ranul sau, istoricul evreu Flavius Josephus, este o a doua sursa pretioasa de informatii (v. Antichitati Iudaice). Ce stim despre viata sa? Familia lui Philon, care avea o veche linie sacerdotala, a emi­grat din Palestina in Egipt. Tatal sau trebuie sa fi avut deja cetatenia romana atunci cand s‑a instalat in Alexandria, fiindca egiptenii n‑o puteau primi. Poate faptul ca era cetatean al unui imperiu si ca se nascuse intr‑o metropola a culturii care, la acea vreme, avea intaietate in lumea greco‑romana (metropola unde, din intalnirea atator mari civilizatii, traditii si credinte s‑a nascut alexandri­nis­mul) l‑a distins pe scriitor de iudaismul palestinian si de traditia rabinica conservatoare; spre deosebire de aceasta, care dorea sa ramana inchisa si nu accepta imprumutul ideilor culturale si religioase ale altor popoare, Philon a imprumutat ideile grecilor, idei care, vom vedea, nu erau chiar atat de straine de iudaism.

Scrierile lui Philon se adreseaza evreilor din Alexandria dar si neamurilor, adica neevreilor in mijlocul carora traia comunitatea. Comentariile lui Philon respecta in general caracteristicile midras‑ului rabinic, sau clasic, care sunt urmatoarele: „libera reproducere a materialului biblic, utilizarea traditiilor, incercarea de a distinge in particularitatile povestirii intentia lui Dumnezeu si mesajul Sau pentru timpul prezent”. Desi aceste comentarii biblice, al caror scop este prin excelenta acela de a cultiva pietatea si dragostea fata de Dumnezeu Cauza si sustinatorul lumii, sunt altceva decat scrierile filosofilor greci, ele au totusi in comun cu acestea afirmarea principiului, inceputului lumii si a Cauzei ei Creatoare. Philon are meritul de a fi reusit sa arate nu cat de separate sunt dogmele grecilor de cele ale evreilor, ci, dim­potriva, cat de asemanatoare este cautarea primilor cu revelatia primita de Israel.

Numele sub care a ramas cunoscut posteritatii autorul Comen

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000B202
Anul aparitiei
2006
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
973-7970-60-8
Traducator
Zenaida Anamaria Luca

Articole