Samkhya - Karika / Tarka - Samgraha

Ceea ce confera dualismului Samkya inca o nota de originalitate si-l situeaza totodata la antipodul conceptiei panteiste care domina metafizica indiana este faptul ca absolutul nu este conceput ca o realitate unica - ci ca o pluralitate de monade dispersate in toate fiintele universului....

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Samkhya - Karika / Tarka - Samgraha
Colectia
CARTI FUNDAMENTALE
Anul publicarii
2002
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
208
ISBN
973-9453-45-7
Cod Bare EAN
5948417020141

Descriere

Ceea ce confera dualismului Samkya inca o nota de originalitate si-l situeaza totodata la antipodul conceptiei panteiste care domina metafizica indiana este faptul ca absolutul nu este conceput ca o realitate unica, ci ca o pluralitate de monade dispersate in toate fiintele universului. Absolutul ramane inclus astfel in subiectivitatea fiecarei fiinte, ca o realitate strict personala, lipsita de o contraparte obiectiva, cum era brahman fata de sinele absolut, atman in Upanisade si restul filosofiilor ortodoxe.

Tarka-samgraha intentioneaza sa reprezinte fuziunea punctelor de vedere a doua scoli initial autonome - Vaisesika si Nyaya - fuziune care a inceput inca din sec. al XI-lea, in scopul de a combate filosofia buddhista. In aceasta alianta filosofica, cele doua scoli au venit fiecare cu contributia sa proprie: Vaisesika aducea o teorie ontologica, iar Nyaya una de ordin logic.

Sergiu Al-George


Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000B14
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
CLASIC, Hinduism (yoga), Hinduism (yoga) - CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
208
ISBN
973-9453-45-7
Traducator
Sergiu Al-George

Articole