Tsongkhapa

Sase Yoga ale lui Naropa

Categorii: Budism (budismul tibetan) , Budism (budismul tibetan) - PRACTIC , PRACTIC , budism

Oricine a citit suficiente carti despre budismul tibetan a intalnit fara indoiala o referire la Naro Choe Druk (tib. Na ro i chos drug) - expresie care literal inseamna Cele sase Dharme ale lui Naro - dar in traducerile engleze apare mai frecvent sub forma Cele sase Yoga ale lui Naropa. Acestea sase - yoga caldurii interioare - a corpului iluzoriu - a luminii clare - a transferului de constiinta - a proiectiei violente si bardo-yoga - reprezinta una din cele mai populare expuneri din budismul tibetan ale tehnicilor yoga venite in Tara Zapezilor din India.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Sase Yoga ale lui Naropa
Oricine a citit suficiente carti despre budismul tibetan a intalnit fara indoial...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Oricine a citit suficiente carti despre budismul tibetan a intalnit fara indoiala o referire la Naro Choe Druk (tib. Na ro' i chos drug), expresie care literal inseamna "Cele sase Dharme ale lui Naro", dar in traducerile engleze apare mai frecvent sub forma "Cele sase Yoga ale lui Naropa". Acestea sase - yoga caldurii interioare, a corpului iluzoriu, a luminii clare, a transferului de constiinta, a proiectiei violente si bardo-yoga - reprezinta una din cele mai populare expuneri din budismul tibetan ale tehnicilor yoga venite in Tara Zapezilor din India.

Cuvantul tibetan choe (tib. Chos) din expresia Naro Choe Druk este o traducere a termenului sanscrit dharma, care inseamna "doctrina", "invatatura", "instructiune" sau "pregatire yoghina". Druk inseamna "sase". Prin urmare sistemul poate fi numit Sase Dharme, Sase Doctrine sau Sase Yoga. In general se foloseste expresia "Cele sase Yoga ale lui Naropa", sau pur si simplu "Cele Sase Yoga", fiindca acestea sunt formele cele mai cunoscute cititorilor occidentali.

Literatura tibetana se refera ocazional la ilustrul maestru budist indian dupa care aceasta traditie este numita a lui Naro, Naropa sau Naropada (nascut in 1016). Naropa a fost un discipol al mahasiddha-ului indian Tilopa (nascut in 988). Invataturile transmise de Naropa discipolului sau laic tibetan Marpa Lotsawa (literal: "Marpa Traducatorul"; n.1012), in special cele Sase Yoga, au patruns in mii de manastiri si sihastrii din toata Asia Centrala, indiferent de secta. Acest lucru e cert pentru toate Sarmai Choeluk, sau "Scolile Noi", precum Kadampa, Kargyupa, Sakyapa, Jonangpa si Gelugpa. In plus, cele Sase Yoga au fost treptat absorbite in cele mai multe Nyingma Choeluk, sau "Scolile Vechi".

Tratatul asupra sistemului scris de Tsongkhapa cel Mare (1357-1419) - Cartea celor trei inspiratii: un tratat despre stadiile pregatirii pe calea profunda a celor Sase Dharme ale lui Naro - este considerat printre cele mai subtile care au fost produse in Tara Zapezilor. Lama Tsongkhapa a fost stramosul scolii Gelukpa (tib. dGe lugs; lit. "Ordinul Perfectiunii"), care s-a raspandit curand in intreaga Asie Centrala devenind cea mai mare scoala individuala a budismului tantric. El a fost totodata gurul primului Dalai Lama (n. 1391). Tratatul sau a servit ca ghid fundamental pentru sistemul celor Sase Yoga ale lui Naropa asa cum au fost ele practicate in cele peste trei mii de manastiri de calugari si calugarite si sihastrii din Asia Centrala in ultimele patru secole si jumatate.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia