Vaisesika Sutra

Filosofia realista a Indiei antice

Kanada (Autor)

Vaisesika Sutra reprezinta unul dintre cele mai vechi texte filosofice ale Indiei. Desi nu se cunoaste nimic sigur cu privire la Kanada - legendarul autor al acestui text de o mare lapidaritate - este cert ca Vaisesika ia nastere in mediile brahmane - in mediile preotimii vedice si - in esenta -...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Vaisesika Sutra - Filosofia realista a Indiei antice
Colectia
CARTI FUNDAMENTALE
Anul publicarii
2010
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
176
ISBN
978-973-111-164-3
Cod Bare EAN
5948417021148

Descriere

Vaisesika Sutra reprezinta unul dintre cele mai vechi texte filosofice ale Indiei. Desi nu se cunoaste nimic sigur cu privire la Kanada, legendarul autor al acestui text de o mare lapidaritate, este cert ca Vaisesika ia nastere in mediile brahmane, in mediile preotimii vedice si, in esenta, reflecta interesul membrilor acestei caste in a gasi un raspuns la intrebarile legate de finalitatea ultima a vietii.

Sistemul filosofic al scolii se insereaza in contextul ideologic al Indiei antice, probabil pre‑budhiste, si nu incearca atat sa produca o revolutie in acest context, cat, mai degraba, sa elaboreze si sa detalieze anumite aspecte ideologice traditionale, tinand in special de sistemul cosmologic. In plan etic, soteriologic si religios, scoala preia in general o traditie deja existenta. Ca orice scoala filosofica din India, si sistemul Vaisesika are un obiectiv soteriologic si anume eliberarea individului.

Caracteristica scolii este o anumita "moderatie", atat in ceea ce priveste analiza cosmologica cat si in privinta atitudinii soteriologice. Vaisesika nu propune o filozofie radicala, o reductie ontologica profunda, care ar depasi cu mult opinia simtului comun si care ar descoperi teorii ontologice radicale, ci, mai degraba, cosmologia sa se articuleaza pe fondul unei metafizici realist‑pluraliste destul de apropiate de ontologia asumata, intr‑un mod implicit, de simtul comun.

Ovidiu Cristian Nedu


CUPRINS

Introducere 10


I. Finalitatea etica si discriminarea categoriala 32

II. Substantele, atributele si actiunile: aspecte cauzale 34

III. Universalii si particularii 45

IV. Substantele si ATRIBUTELE 50

IV. 1. Atributele caracteristice ale fiecareia dintre cele cinci substante materiale 50

IV. 2. Aerul 51

IV. 3. Eterul 54

IV. 4. Atribute ce apartin exclusiv unor anumite substante 57

IV. 5. Timpul 59

IV. 6. Spatiul 60

IV. 7. Natura sunetului 62

V. Substantele psihice (sinele si mintea) 68

V. 1. Inferarea existentei sinelui pe baza existentei experientelor cognitive 68

V. 2. Tipuri de inferenta 70

V. 3. Sinele si mintea 75

VI. Conditiile perceptiei 84

VII. Corpurile 88

VIII. Actiunile / miscarile 92

IX. Etica si soteriologia vedica 104

IX. 1. Etica vedica 104

IX. 2. Soteriologia vedica 108

X. Atributele (dimensiunea, unitatea, separatia, conjunctia, disjunctia, departarea,

X. 1. Atributele eterne si cele tranzitorii 113

X. 2. Tipurile de dimensiune 115

X. 3. Unitatea si separatia 120

X. 4. Conjunctia si disjunctia 123

X. 5. Departarea si apropierea 126

XI. Inherenta 129

XII. Cunoasterea 131

XII. 1. Diferitele tipuri de cunoastere 131

XII. 2. Tipuri speciale de cunoastere 136

Cunoasterea non existentei; tipurile de non existenta 136

Perceperea non existentei 138

Perceptia supra normala 141

XII. 3. Placerea si durerea; diferenta dintre acestea si cunoastere 147

XIII. Cauzalitatea 149

XIV. Contextul religios al filosofiei Vaisesika 152


Index sanskrit 156

Bibliografie 167



Kanada

Numele "Vaisesika" provine de la termenul "visesa" - "particularitate", un termen important pentru sistemul filosofic al scolii, insa ratiunile pentru care scoala a ajuns sa fie cunoscuta sub acest nume sunt greu de precizat. O posibila explicatie ar fi aceea ca, datorita orientarilor sale pluralist‑realiste, scoala a trebuit sa accentueze destul de mult asupra "particularitatilor", asupra "specificului" (visesa) fiecarei categorii a existentei; de la acest accent pus asupra "specificitatii" (vaisesika) experientei ar putea proveni si denumirea sub care scoala a devenit cunoscuta. S‑a emis si ipoteza cum ca ar exista o inrudire intre atomismul sustinut de Vaisesika si denumirea scolii; filosofia acestei scoli considera ca fiecare atom reprezinta o individualitate absoluta, o particularitate ireductibila (visesa). De‑a lungul timpului, in polemicile dintre diversele sisteme filosofice indiene, atomismul a fost considerat drept elementul doctrinar definitoriu al scolii Vaisesika. De altfel, si numele lui Kanada a fost uneori interpretat ca "cel care se hraneste cu atomi" (kana‑bhuk), dovada a statutului definitoriu ce i‑a fost atribuit atomismului in raport cu scoala Vaisesika.

Autorul celui mai vechi text al scolii, Vaisesika Sutra, este Kanada, cunoscut si ca "Uluka" ("bufnita"), "Aulukya", "Kasyapa". Numele "Kanada" sugereaza faptul ca ar fi vorba despre un ascet care se hranea cu boabe de cereale ramase neculese de pe camp; aceasta reprezinta o interpretare mai verosimila a compusului "kanabhuk", de la care ar proveni numele "Kanada", decat aceea care pune in legatura acest compus cu filosofia atomista pe care Kanada o expune in Vaisesika Sutra.

Nu se cunoaste nimic despre viata lui Kanada, cel putin nu pe baza unor surse credibile. Vayupurana, un text antic ce cuprinde istorii legendare ale Indiei, il plaseaza pe Kanada undeva in zona Gujaratului de astazi, mai precis, intr‑o localitate denumita "Prabhasa", in apropiere de Dvarka. Acelasi text sugereaza o datare putin verosimila a lui Kanada, mai precis anul 1300 i.Ch..

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000B114
Anul aparitiei
2010
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
Hinduism (yoga), Hinduism (yoga) - CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-973-111-164-3
Traducator
Ovidiu Cristian Nedu

Articole