Dhammapada

Buddha (Autor)

Dhammapada - scrierea cea mai cunoscuta atribuita lui Buddha - este alcatuita din 423 de versete grupate in 26 de capitole - este un fel de antologie de versete adunate din diferite surse. Termenul dhammapada consta din doua cuvinte pali - dhamma si pada - amandoua -...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
CARTI FUNDAMENTALE
Anul publicarii
2006
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
224
ISBN
973-7970-55-1
Cod Bare EAN
5948417021025

Descriere

Dhammapada, scrierea cea mai cunoscuta atribuita lui Buddha, este alcatuita din 423 de versete grupate in 26 de capitole, este un fel de antologie de versete adunate din diferite surse. Termenul "dhammapada" consta din doua cuvinte pali, "dhamma" si "pada", amandoua - este important de notat acest lucru - fiind ambigue, avand sensuri diferite in contexte diferite. In ce priveste "dhamma", chiar si in Dhammapada el este folosit in mai multe sensuri, cel mai frecvent ca uz si, pare-se, cel mai adecvat, fiind "lege" sau "adevar". In privinta termenului "pada", aici el are sensul de "propozitie" sau "afirmatie". Astfel stand lucrurile, cuvantul "dhammapada" ca titlu al unei scripturi budiste se poate talmaci in mod nimerit ca "aforisme despre adevarurile ce alcatuiesc buddhismul". Aceasta este in bun acord cu Dhammapada IV.1, unde se pune intrebarea cine va culege Dhammapada in maniera in care un om inteligent culege felul potrivit de flori. Toate acestea indica importanta suprema a Dhammapadei pentru intelegerea invataturii lui Buddha.

Canonul budist ca intreg se numeste Tipitaka (skr.: Tripitaka), ceea ce inseamna "trei cosuri". Acestea sunt: 1) Vinaya-Pitaka, cosul disciplinei pentru ordinul monastic (samgha); 2) Sutta Pitaka, cosul doctrinelor filozofice si religioase; 3) Abhidhamma Pitaka, cosul doctrinelor metafizice si religioase prezentate scolastic.

Deoarece Buddha nu a lasat nici o scriere proprie, este destul de dificil sa se afirme in ce masura sau daca toate Pitaka contin spusele lui Buddha, cu alte cuvinte ceea ce Buddha insusi a propovaduit. Fapt este, in aceasta privinta, ca dupa moartea lui Buddha discipolii sai au simtit nevoia sa stabileasca invatatura maestrului lor. In acest scop se spune ca s-au tinut trei concilii, mai intai la Rajagaha, apoi la Vaisali si ultimul la Pataliputra, ocazie cu care s-au alcatuit mai multe colectii de scrieri sfinte, ce alcatuiesc canonul pali, din care face parte si Dhammapada.


Buddha

Povestea vietii lui Gautama Buddha este invaluita in legenda, insa principalele fapte legate de viata sa se contureaza clar si poarta pecetea unicitatii. Nascut in casta razboinicilor (ksatriya) si crescut intr-un mediu princiar, tanarul Siddhartha a realizat ca luptele si stradaniile care-i preocupa indeobste pe oameni sunt zadarnice si ca, in pofida tuturor eforturilor lor de a fi fericiti, lumea ramane o urzeala de durere, mizerie si suferinta. Ca urmare, abandonand tot ce poseda, sotia, fiul si regatul, a plecat in cautarea invataturii si a intelepciunii capabile sa asigure omenirii o fericire reala si pacea perpetua. Renuntarea sa nu a fost deci o simpla retragere dezgustata din lume. Ea a fost in mod cert pozitiva, tintind la crearea, in locul starii existente viciate a lucrurilor, lipsita de liniste, pace si fericire, a unei lumi mai sanatoase si mai armonioase.

Pentru Buddha, filozofia a fost arta de a trai. Modalitatea filozofica de a trai adoptata de el este cu adevarat o viata ce si-a depasit individualitatea limitata si s-a emancipat de sub influenta inrobitoare a fortelor biologice. Pe baza ei si cu ajutorul patrunderii filozofice, el a atins universalitatea excelentei morale. Viata lui Buddha a fost, asadar, o viata de sacrificii, ducand, prin contemplarea adevarurilor universale, la realizarea binelui universal. El reprezinta in istoria omenirii simbolul emanciparii omului de tirania fortelor non-umane si al exaltarii demnitatii umane.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000B102
Anul aparitiei
2006
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
Budism (budism traditional), Budism (budism traditional) - CLASIC, CLASIC, budism
SKU editii anterioare
000B08
ISBN editii anterioare
973-9453-22-8
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
973-7970-55-1
Cod bara editii anterioare
5948417020080
Traducator
Walter Fotescu

Articole