Tabula Smaragdina

Numele Hermes pare sa fi fost considerat in cursul secolului al III-lea d.H. si al urmatoarelor un pseudonim convenabil pentru a fi pus in fruntea numeroaselor scrieri sincretice in care se cauta imbinarea filozofiei neoplatonice cu iudaismul lui Philon si cu doctrina kabbalista. Unele dintre...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
QUINTA ESSENTIA
Anul publicarii
2006
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
176
ISBN
973-7970-58-6
Cod Bare EAN
5948417190042

Descriere

Numele Hermes pare sa fi fost considerat in cursul secolului al III-lea d.H. si al urmatoarelor un pseudonim convenabil pentru a fi pus in fruntea numeroaselor scrieri sincretice in care se cauta imbinarea filozofiei neoplatonice cu iudaismul lui Philon si cu doctrina kabbalista. Unele dintre aceste scrieri hermetice pseudoepigrafice au ajuns pana la noi in originalul grecesc. Altele au supravietuit in traduceri latine sau arabe. Insa cea mai mare parte dintre ele pare sa se fi pierdut.

Lucrarile atribuite lui Hermes Trismegistos, care sunt cel mai bine cunoscute si in afara de orice discutie, au fost cuprinse intr-o culegere numita generic Corpus Hermeticum. Zosima, un alchimist alexandrin din sec. al III-lea d.H., cunostea textul Poimandrēs iar Sf. Augustin face referire la Asclepios, singurul dialog care exista intr-o traducere latina. Dar filozofia lui Hermes a ajuns sa fie disponibila in cea mai mare parte in Occident o data cu traducerea Corpus-ului de catre Marsilio Ficino, in 1463. Fie ca au fost sau nu influentati de Hermes, totusi, teologii alchimisti ai Renasterii, precum Agrippa si Boehme, au fost considerati hermetici. In aceasta perioada ramurile oculta si filozofica ale traditiei, intotdeauna combinate, se confundau atat de profund una cu cealalta incat nu ar avea nici un rost sa le deosebim.

Publicarea textului intitulat Tabula Smaragdina sau Tabla de Smarald, o alta opera atribuita lui Hermes, a adus un amestec si mai puternic al genurilor, acesta exprimand ceea ce ele au in comun cu o acuratete de neconfundat. "Ce este dedesubt e la fel cu ce este deasupra", inima acestei scrieri scurte, nu este numai rezumatul hermetismului, dar si ceea ce pentru multi oameni din timpurile ulterioare a ajuns sa reprezinte tot ce trebuia sa se stie despre Hermes.

Hermetismul, care si-a edificat doctrina pe o serie intreaga de traditii egiptene si greco-romane, trebuie privit ca una din marile sinteze realizate in epoca elenistica. El a influentat profund gandirea esoterica occidentala


Hermes Trismegistos

Inca din secolul al IV-lea i.H., grecii il desemnau pe zeul egiptean Thot cu numele atat de sugestiv si plin de semnificatii „ Hermes Trismegistos“. Epitetul Trismegistos („cel de trei ori mare") atribuit lui Hermes este de origine relativ tarzie si nu se intalneste la niciun autor anterior celui de-al doilea secol crestin. El a aparut, cel mai probabil, din formele mai vechi derivate de greci din surse egiptene originale. Numele Hermes pare sa fi fost considerat in cursul secolului al III-lea d.H. si al urmatoarelor, un pseudonim convenabil pentru a fi pus in fruntea numeroaselor scrieri sincretice in care se cauta imbinarea filozofiei neoplatonice cu iudaismul lui Philon si cu doctrina kabbalista, pentru a oferi astfel o alternativa credibila pentru crestinism.

Hermes era numit de catre egipteni Tat, Taut, Thot. Thot era sfetnicul si prietenul lui Osiris. El a imbogatit limba, a inventat literele, a instituit rituri religioase, a transmis oamenilor numeroase cunostinte filozofice, i-a initiat in astronomie, in muzica si in alte arte. Multi sunt de parere ca acest Thot sau Hermes a trait cu mult inainte de Moise. Unii au mers atat de departe, incat l-au identificat cu Adam, in timp ce aproape toti istoriografii, inconjurand de mister personajul si faptele sale, i-au atribuit puteri magice, daca nu chiar inventarea magiei.

Se spune ca ceva mai tarziu a trait un alt Thot sau Hermes. Era la fel de venerat ca primul si indeosebi acestuia ii era asociat numele Trismegistos. Dupa parerea lui Manethon, el este cel care a tradus caracterele sacre ale primului Hermes, gravate pe tablele de piatra, si le-a explicat intr-o seama de carti pastrate in templele egiptene. Acelasi autor il numeste „fiul lui Agathodaemon [Daimonul cel bun]" si adauga ca lui i se datoreaza atat restaurarea intelepciunii lasate mostenire de primul Hermes, cat si renasterea egipteana a geometriei, a aritmeticii si a artelor, dupa ce mult timp acestea fusesera pierdute sau neglijate.

 

Carti din colectia Quinta essentia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000U04
Anul aparitiei
2006
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
973-7970-58-6
Traducator
Alexandru Anghel, Dan Dumbraveanu

Articole